/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Cei de la Hospice Angelus introduc serviciile de îngrijiri paliative și în stânga Nistrului

missing
09 iunie 2018, ora 10:16

Îngrijirea paliativă a devenit parte componentă a sistemului de sănătate în Republica Moldova încă din anul 2008. În stânga Nistrului, însă, îngrijirea paliativă este o noutate atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Conform statisticilor, în stânga Nistrului, la sfârșitul anului 2016, peste zece mii de persoane, adică 2,1% din populația regiunii, se aflau la evidența Dispensarului oncologic de la Tiraspol. Cota persoanelor care au decedat pe parcursul primului an de la stabilirea diagnosticului a constituit 27,6%, respectiv toți acești pacienți ar fi avut nevoie de îngrijiri paliative.

Astfel, în perioada 7-8 iunie, 13 specialiști din stânga Nistrului efectuează vizite la domiciliul pacienților împreună cu personalul de la Hospice Angelus și urmăresc cum sunt acordate serviciile de îngrijiri paliative pediatrice în staționar, la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” din s. Isacova, raionul Orhei.

„Contăm pe crearea premiselor pentru introducerea unui sistem funcțional de îngrijiri paliative în stânga Nistrului, în urma implementării acestui proiect. Prin abordarea tematicii îngrijirii paliative și a bolilor incurabile, care pot afecta pe oricine, demonstrăm că suntem împreună în fața provocărilor general-umane”, subliniază Cristina Grossu-Chiriac, director executiv al Fundației „Angelus Moldova”.

Proiectul e unul din 30 de parteneriate, finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram