/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Dosarul de învinuire a fostului lider PPCD, trimis în judecată. Ce i se incriminează lui Iurie Roșca

missing
08 iunie 2018, ora 16:20

Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat. Conform materialelor cauzei, în decembrie 2009, învinuitul, aflându-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționând cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro. În schimbul acestei sume, învinuitul susținea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.

În continuarea acțiunilor sale criminale, peste câteva zile de la pretindere, învinuitul, a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari SUA. Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.

În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sunt recuperate în folosul statului.

Astfel, prin acţiunile sale intenţionate, inculpatul a săvârșit traficul de influenţă, adică pretinderea şi primirea personal de bani pentru sine, de către o persoană care susţine că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a o face să îndeplinească acțiuni în exercitarea funcției sale, acţiuni săvârșite cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal. Iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 200.000 la 300.000 de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.

De menționat că, au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2 413 328 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram