/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Grădiniță de „ultimă generație” în Moldova. „DoReMicii” dispune de cele mai moderne tehnologii

missing
08 iunie 2018, ora 15:24

Efimia Toderașcu lucrează spălătoreasă în această instituție, iar datorită tehnologiilor moderne, femeia spune că lucrul pe care îl face este mai ușor. În plus, se isprăvește mai rapid cu volumul de muncă.

Cu fierul de călcat călcăm un cearșaf în 10 minute că el se boțește, se usucă, chiar m-am uitat la ceas și am făcut comparație și este mult mai ușor. Cu acest utilaj noi călcăm cearșafurile, ștergarele, călcăm halatele până la mânecă,” a spus Efimia.

Directoarea grădiniței spune că este mândră că administrează o astfel de instituție, pentru că, datorită panourilor solare, pompelor geotermale, dar și termopanelor de ultimă generație, costurile de întreținere sunt de trei ori mai mici, iar banii economisiți sunt investiți în beneficiul copiilor.

Dacă comparăm cu alte grădinițe din oraș, dacă iarna fac cheltuieli de peste 40 de mii de lei pe căldură, la noi se face 14 mii. Și atunci noi banii putem săi investim în folosul copiilor pentru jucării, materiale demonstrative. Condițiile sunt extraordinare, sunt cei mai norocoși copii care frecventează această grădiniță, pentru că niciodată nu le-a fost frig,”a spus Silvia Dodon, directoarea grădiniții DoReMicii.

Pe lângă panouri solare, grădinița mai dispune și de un sistem modern de semnalizare în caz de incendiu, dar și de pază. Datorită utilajului performant, în instituție și metoda de pregătire a bucatelor este diferită.

Totul se pregătește pe aburi: și pește, și carne, și prăjituri, și budinci, și tot pregătim pe bază de aburi. Mâncarea este foarte variată îi hrănim cu cărniță de vită și terminând cu cărnița de iepure,” a spus Natalia, șefă de gospodărie.

Aici este rai pentru mine, îmi potolesc dorul de copii și de nepoți,” a menționat Ludmila, ajutor de bucătar.

Deși susțin că munca pe care o fac este una destul de grea și nu suficient de bine plătită, educatorii spun că se străduie ca micuții să învețe doar lucruri frumoase la grădiniță.

În toată ziua vin noi surprize pentru că altfel nu le putem spune. Copii sunt diferiți, fiecare copil are caracterul său, felul de a fi, dar totul vine de acasă. Cum este dezvoltat și formată personalitatea așa și sunt, noi doar coacem ceea ce a implementat părinții și deprinderile frumoase, iar cele urate facem să le uite,” a spus Nina, educatoare.

Facem mai mult voluntariat decât să primim bani, lucrăm numai ca să existăm. Statul să se întoarcă cu fața spre oamenii de la sate că se depun eforturi enorme,” a adăugat Natalia.

Și chiar dacă sunt copii, aceștia au înțeles că grădinița pe care o frecventează este cea mai frumoasă și ne-au spus și nouă ce activități practică zi de zi.

Este frumoasă grădinița noastră, noi facem aici de toate. Facem matematica, învățăm literele, învățăm să citim, învățăm a număra.”

Mă joc, mănânc, dorm, mă trezesc și mă duc acasă.”

Ne jucăm de-a v-ați ascunselea și de-a prinselea.”

Aici mănânc bine.”

Grădinița DoReMicii a fost construită la inițiativa primăriei Călărași în baza suportului financiar oferit de Fondul pentru Eficiență Energetică. Valoarea construcției a fost de aproximativ un million două sute de mii de euro. Tehnologiile eco, vor fi promovate și în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Cu ocazia Săptămânii Europene a Energiei Durabile pe data de 10 iunie, va fi organizat festivalul SUN Dă-I Fest unde vor fi expuse mai multe tehnologii care pot reduce facturile pentru întreținerea locuinței și asigura un mediu mai curat.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram