Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A doua ședință a Guvernului…

A doua ședință a Guvernului din această săptămână. Subiectele care vor fi discutate

La trei zile de la ședința din 5 iunie, Guvernul se convoacă astăzi din nou în ședință. Șefa-adjunctă a direcției comunicare și protocol, Mariana Perju, a declarat că nu este o ședință de urgență, ci una ordinară, planificată.

Perju susține că săptămâna precedentă ședința de guvern nu a avut loc și „probabil au rămas unele proiecte care urmează să fie discutate astăzi”. Pe agendă sunt incluse șapte subiecte, printre care:

Modificarea și completarea Legii privind sistemul public de pensii. „Scopul elaborării prezentului proiect de act legislativ constă în acordarea dreptului la reexaminarea pensiei, persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, cu condiţia că pensia calculată în condiţiile Legii privind sistemul public de pensii este mai mare decât pensia aflată în plată”, se arată în Nota informativă a proiectului.

Aprobarea Avizului la proiectul de lege cu privire la scutirea de taxă pe valoarea adăugată, taxa vamală și de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate pentru construcția ,,Azilului de bătrâni” în mun. Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia.

Modificări și completări a unui set de legi ce țin de sectorul bancar: Legea instituțiilor financiar, Legea privind piața de capital, Legea privind redresarea și rezoluția băncilor și a Legii privind activitatea băncilor. Autorul proiectului este Banca Națională a Moldovei. Proiectul de lege prevede inclusiv abrogarea art. 11 (1) din Legea privind piața de capital, introdus în decembrie 2017, privin „Procedura de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare deținute cu nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului în capitalul băncilor articol care a fost introdus în lege”.

Prevederile articolului respectiv au fost preluate și introduse în Legea nr.202 din 6 octombrie 2017 privind activitatea băncilor. „Concomitent, în proiectul de lege au fost incluse prevederi din perspectiva aducerii unei finalităţi a procesului de vânzare silită a cotelor de participare deţinute de către acţionarii care nu respectă cerinţele aferente calităţii acţionariatului bancar prevăzute de cadrul legal”, se arată în Nota informativă a proiectului.