07:58:18 29.03.2024
Stiri

R. Moldova ocupă locul 17 printre țările-membre INTERPOL la capitolul baze de date și schimb de informații

Social 08.06.2018 09:35 Vizualizări1064 Autor: Ziarul National
R. Moldova ocupă locul 17 printre țările-membre INTERPOL la capitolul baze de date și schimb de informații


„R. Moldova este un membru important al INTERPOL, cu o contribuție semnificativă în crearea bazei de date și a schimbului de informații, ocupând locul 17 printre țările-membre”, a declarat președintele organizației, Meng Hongwei, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Meng Hongwei a apreciat prestația reprezentanților R. Moldova în cadrul Organizației și contribuția semnificativă la consolidarea parteneriatului, a șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, care este membru al Comitetului Executiv INTERPOL din partea continentului European, și a șefului Comisiei de control al fișierelor, Vitalie Pîrlog.

În cadrul discuției, oficialii au menționat că R. Moldova are o poziție strategică între Vest și Est, lucru important pentru combaterea crimei internaționale. În acest sens, a fost evidențiată disponibilitatea consolidării în continuare a colaborării dintre Guvernul R. Moldova și INTERPOL pentru asigurarea securității globale și regionale. Totodată, părțile au subliniat importanța dezvoltării colaborării dintre poliție și societatea civilă.

Totodată, președintele Interpol a constat că posibilitățile și capacitățile poliției diferă de la o țară la alta, subliniind importanța acordării ajutorului necesar pentru echiparea și instruirea structurilor polițienești. Printre principalele probleme de securitate la nivel global au fost menționate terorismul, criminalitatea transnațională și cea cibernetică.

Prim-ministrul Pavel Filip a specificat că în era tehnologiei informației, vulnerabilitățile în spațiul cibernetic devin tot mai mari, iar unele crime se fac chiar în fața computerului. Cei doi s-au pronunțat pentru o cooperare mai eficientă în prevenirea riscurilor cibernetice.

Pavel Filip și Meng Hongwei au făcut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la relațiile bilaterale dintre Moldova și China. Premierul a informat despre inițiativa unilaterală a Guvernului de a exclude, în vara anului trecut, obligativitatea vizelor pentru cetățenii chinezi, ceea ce va impulsiona relațiile economice dintre țări, precum și dezvoltarea turismului.

La rândul său, Meng Hongwei a spus că turiștii chinezi sunt interesați să viziteze țara noastră, iar vinurile moldovenești și beciurile de la noi reprezintă puncte de atracție turistică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md