Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2018

Ministrul Tudor Ulianovschi a prezentat, la Geneva, reformele implementate în sectorul energetic

Ministrul Tudor Ulianovschi a prezentat, la Geneva, reformele implementate în sectorul energetic

Reformele adoptate de către Republica Moldova în sectorul energetic prin prisma ajustării legislației naționale la acquis-ul comunitar, precum și proiectele de diversificare a surselor de energie regenerabilă, au fost prezentate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul evenimentului de nivel înalt privind accesul la energie și implementarea celui de-al 7-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, care s-a desfășurat la Geneva. 

Prezentând proiectele implementate de autoritățile naționale în domeniu, șeful diplomației moldovenești a accentuat că fiind o țară dependentă de energia importată, Republica Moldova își propune drept scop crearea unui sector energetic competitiv și eficient, care să ofere tuturor consumatorilor resurse energetice de calitate, la prețuri accesibile și care ulterior să ofere soluții plauzibile pentru consumatorul intern prevenind creșterea prețurilor și dependența de importurile resurselor energetice.

”Totodată, sectorul rural poate avea beneficii enorme în rezultatul dezvoltării corecte a industriei biocombustibililor, deoarece aceasta va asigura crearea de noi locuri de muncă şi surse de venit. Extinderea pieţei de producere a biocombustibililor în comunităţile rurale va atrage, la rândul său, noi prestatori de servicii. Astfel va fi creat efectul de multiplicare, care va ajuta la dezvoltarea rurală, va diminua sărăcia energetică şi, nu în ultimul rând, va spori securitatea energetică a ţării şi va reduce dependenţa de importurile de gaze şi petrol”, a accentuat Ministrul Ulianovschi.

Potrivit MAEIE, despre importanța dezvoltării sectorului rural prin prisma consolidării industriei biocombustibililor și conectarea politicilor guvernamentale în domeniul energetic la prioritățile celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ONU a vorbit și Secretarul General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite, Amina Mohammed, alți demnitari de rang înalt, participanți la reuniune.

În cadrul dezbaterilor Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat înalt asistența financiară oferită Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în implementarea proiectului ”Energie și Biomasă”, care va permite fortificarea securității energetice a țării noastre și reducerii dependenței de resursele energetice importate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus