Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să consume cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni. Aceasta pentru că, în urma testărilor de laborator, s-a constatat că în probele de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide.
Astfel, Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hâncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni.
Au fost prelevate probe de căpșuni și transmise în laborator acreditat pentru a analiza prezența reziduurilor de pesticide. În fiecare probă de căpșuni au fost verificate 54 de substanțe active.
Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, puteți consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni, a menționat ANSA.
Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor.
Controale inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți până la recoltare vor continua.