CNA în centrul unui scandal de amploare privind „(ne)protejarea datelor cu caracter personal” după reținerile în Dosarul ASEM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reținerea de către CNA și procurorii anticorupție a nouă persoane, printre care șase profesori ai ASEM și trei intermediari, în așa-zisul „Dosar ASEM”, riscă să se transforme pentru Centrul Național Anticorupție într-un scandal proporțiile căruia abia încep a lua amploare. Totul după ce serviciul de presă al instituției a difuzat un comunicat de presă la care a anexat și poze în care apăreau unele nume fără a fi hașurate. Șefa serviciului de presă al CNA a recunoscut eroarea cu privire la divulgarea unor date cu caracter personal, fapt însă care nu este de suficient, consideră reprezentanții unui birou de avocați, numele reprezentantei căruia figurează în acele poze.

Astfel, în pozele atașate la comunicatul de presă al CNA cu privire la deconspirarea unei scheme de corupție la ASEM, făcute în cadrul perchezițiilor în dosar, apar numele a cel puțin două persoane, care nu au fost hașurate de către serviciul de presă al CNA. La o simplă căutare pe Google sau rețelele de socializare, numele unei persoane duce la o profesoară a Academiei de Studii Economice din Moldova, iar celălalt la o avocată a Biroului Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii”.

Mai mulți internauți, printre care și jurnaliști care au primit comunicatul cu pozele atașate, au reacționat pe rețeaua de socializare Facebook, întrebând reprezentanții CNA, „cum rămâne cu datele cu caracter personal?!”, care nu au fost protejate. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Cibotaru Starinschi, a reacționat printr-un comentariu, menționând că este o eroare și că vor face „un apel către presă să radieze datele cu caracter personal”. „Eu stau cam prost cu vederea și mi s-a părut că nu este descifrabil. Nu a fost cu intenție, e o eroare”, a scris Starinschi.

Vedeți și: Între 400 și 550 de euro pentru o teză. Schemă de corupție la ASEM, deconspirată de CNA și procurorii anticorupție

Puțin mai târziu, o altă reprezentantă a serviciului de presă al CNA a remis presei următorul mesaj: „În pozele atașate s-a strecurat o eroare. Vă rugăm să radiați datele cu caracter personal. Ne cerem scuze și vă mulțumim pentru înțelegere”.

Totuși, Natalia Bayram, numele și numărul de telefon al căreia apare în una dintre pozele CNA, a reacționat printr-un alt comentariu pe rețeaua de socializare Facebook, în care a spus că intenționează să înregistreze o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). „Eu, in calitate de avocat, care apar oficial persona, de l care a fost ridicat numarul meu si numele, am fost prejudiciata prin actiunile ilegale. Mai mult, numele meu este asociat in prezent cu faptele infractionale descrise in comunicat. Ceea ce este o incalcare a prezumtiei de nevinovatie pe de o parte si intimidarea avocatului!”, a scris aceasta într-un comentariu la postare la care comentase anterior și reprezentați ai CNA.

Într-un alt comentariu, aceasta preciza că va sesiza CNPDCP în calitate de „avocat a persoanei de la care s-a ridicat foita cu numele si numarul indicat”. Mai mult, ptegatesc plangere pe actiunile ilegale ale colaboratorilor CNA si PA. Prin actiunile dansilor a fost incalcata demnitatea si reputatia mea profesionala. Consider ca este o metoda de intimidare a avocatului, in procesul de aparare a clientilor”, a mai scris ea.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție nu au mai reacționat public la acest subiect.

Totuși, astăzi, Biroul Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” a plasat pe pagina sa de Facebook copia unei cereri prealabile către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, „privind apărarea reputației profesionale”. În document se menționează că plasarea numelui și numărului avocatei BAA reprezintă „o omisiune gravă ce lezează reputația profesională a avocatei” și „dă de înțeles că Avocata din cadrul BAA „Panțîru și Partenerii” ar fi într-un fel în conexiune cu acea rețea de corupere. „Mai mult, considerăm că aceasta s-a făcut deliberat pentru intimidarea Avocatei și doar admiterea cerințelor noastre sunt în măsură să dilueze acest crez”, se arată în cerere.

Astfel, „ținând cont de faptul că recunoașterea gafei de către ofițerul de presă al CNA nu este suficient pentru restabilirea reputației profesionale a Avocatei Natalia BAYRAM și implicit a Biroului Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii”, BAA a solicitat „exprimarea regretului CNA pentru această omisiune” și „aducerea de scuze publice Avocatei Natalia BAYRAM (…) pentru publicarea datelor ei într-un context ce duce în eroare opinia publică și o asociază grupului de corupere din cadrul ASEM dejucat de către CNA”.

Șeful Biroului de Avocați, Victor Panțiru, care a semnat cererea prealabilă către șeful CNA, nu a precizat care vor fi acțiunile lor ulterioare în cazul în care Centrul nu va satisface solicitarea sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...