(STUDIU) Încălzirea globală, motivul pentru care au dispărut mamuții; Fenomenul se repetă în prezent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O încălzire globală bruscă, similară celei care are loc în prezent, a fost una din principalele motive ale extincției masive a mamuților, potrivit unui studiu publicat vineri de o universitate australiană și preluat de EFE.

Cercetătorii care au utilizat tehnici avansate de analiză a ADN sunt de acord că o serie de evenimente care s-au derulat rapid într-o perioadă scurtă de timp au împins Terra spre o încălzire globală care a dus la dispariția acestor mamifere uriașe.

„Această încălzire bruscă a avut un impact profund asupra climei care suferit schimbări privind precipitații globale și vegetația”, notează într-un comunicat, șeful cercetării, Alan Cooper, profesor la Universitatea din Adelaida.

Experții resping astfel posibilitatea extincției din cauza frigului și a prezenței oamenilor, deși aceștia au jucat un rol important. „Apariția ființelor umane a dat lovitura de grație unei populații de mamuți aflat deja sub presiune”, avertizează expertul.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la activitățile umane în actualul proces de încălzire globală și la viitoarelor sale repercusiuni asupra unei extincții moderne, scrie Agerpres.

Mamuții au populat cu precădere America de Nord de la apariția lor în Miocenul târziu și până la extincția lor finală în Pleistocen, în urmă cu 11.000 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...