Președintele INTERPOL Meng Hongwei efectuează o vizită oficială în Republica Moldova

Președintele INTERPOL, Meng Hongwei, se află, în perioada 6 – 8 iunie, într-o vizită oficială în Republica Moldova. Astfel, astăzi oficialul a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și delegația MAI.

În cadrul dialogului, ministrul de Interne a făcut o prezentare a activității ministerului, în special în domeniul polițienesc și a reformelor care au loc în această perioadă. Alexandru Jizdan a vorbit despre relațiile bilaterale bune ale țării noastre cu Republica China și proiectele comune care dau rezultate.

Ministrul a reiterat deschiderea țării noasre pentru continuarea și intensificarea comunicării cu membrii Interpol,  specificând importanța dezvoltării și menținerii securității, atât în țară, cât și în plan internațional.

La rândul său, președintele OIPC, Meng Hongwei, a subliniat că Republica Moldova este un lider la capitolul schimb de informații în cadrul INTERPOL, un exemplu bun din lista statelor membre CSI în combaterea criminalității organizate, fiind atestate rezultate semnificative în acest sens.

Părțile au mai discutat despre acțiunile de combatere a pericolelor și amenințărilor la securitatea regională și internațională. Ministrul Alexandru Jizdan, a comunicat despre măsurile întreprinse de organele de forță din Republica Moldova în combaterea criminalității transfrontaliere,  cibernetice, dar și despre rolul colaborărilor cu alte țări și necesitatea schimbului de experiență în domeniul aplicării legii.

După întrevederea de la MAI, delegația de la INTERPOL a efectuat o vizită la Centrul de cooperare poliţienească internaţională (Interpol) în cadrul căreia au fost purtate discuții cu șeful IGP, Alexandru Pînzari și șeful CCP Viorel Țentiu.

Totodată, președintele INTERPOL a vizitat și Academia „Ștefan cel Mare a MAI”, acolo unde a avut o întâlnire cu profesorii și studenții instituției de  învățământ.

INTERPOL a fost creată în 1923 și este cea mai mare organizaţie internaţională de poliţie, având 190 de ţări membre, fiecare reprezentată de câte un Birou Naţional Central.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.