Renato Usatîi planifică să revină în Moldova, trecând frontiera cu România după „modelul Saakașvili”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aflat de aproape doi ani în Federația Rusă, după excluderea din baza de date a Interpol, unde a figurat până recent, politicianul moldovean Renato Usatîi intenționează să revină în Moldova după „modelul Saakașvili” în Ucraina, care, de asemenea, era anunțat în căutare în țara vecină, atunci când a intrat însoțit de oameni printr-un punct vamal cu Polonia. Astfel, potrivit președintelui „Partidului Nostru”, formațiunea s-ar putea întruni în cadrul unui congres la Iași, iar de acolo, cu circa cinci mii de reprezentanți ai formațiunii să pornească spre frontiera moldo-română.

În cadrul unui interviu oferit pentru publicația „Adevărul” din România, Renato Usatîi a explicat că, în timpul apropiat, va merge în Europa și o să ajungă și în București, deoarece „vreau să ajung pe teritoriul Republicii Moldova prin București”. „Prin Ucraina nu pot pentru că în fruntea Ucrainei stă un bandit, Poroșenko, ca și amicul lui de la Chișinău, Plahotniuc. Prin România – un stat european, există un risc, dar o să fie decizia instanțelor statului român”, a menționat Usatîi, precizând că, știind despre faptul că el ajunge în România, autoritățile de la Chișinău ar putea face o interpelare directă la Parchetul din România, cu rugămintea de a-l reține.

Astfel, potrivit lui Usatîi, autoritățile române vor avea de ales – să creadă autorităților moldovenești, sau să creadă Interpol, care l-a scos din baza de date, calificând anunțarea sa în căutare internațională, drept una din considerente politice. „Sunt două variante, să mă rețină sau să-mi ia actele ca eu să nu pot părăsi România. Cei din București, care îl protejează astăzi pe Plahotniuc și Partidul Democrat de la Chișinău, cred că vor face tot posibilul ca eu să fiu extrădat autorităților din Republica Moldova”, a apreciat președintele „Partidului Nostru”.

Excluzând însă aceste riscuri, politicianul spune că și-ar dori să ajungă la Iași, unde să organizeze un Congres al Partidului Politic „Partidul Nostru” la care să vină cinci-zece mii de oameni.

„De acolo, frumușel, cu drapele în mână pornim spre Chișinău. Adică pe Saakașvili nu l-au reținut cu 500 de oameni și eu o să fiu cu cinci-zece mii. Da, eu nu am protecția pe care a avut-o Saakașvili, pentru că americanii le-au spus celor din Ucraina că doamne ferește să pună mâina pe activiștii lui Saakașvili. Eu nu am această protecție, dar pentru mine este importantă protecția și susținerea care o am din partea cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Usatîi.

Până atunci însă, Renato Usatîi a menționat că are deja planificate deplasări în Germania, în Bruxelles și în Strasbourg, dar nu a preciza ce anume va face acolo.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...