/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

PLDM propune al doilea tur de scrutin în circumscripțiile uninominale

missing
07 iunie 2018, ora 13:09

„În Parlamentul Republicii Moldova vom putea vedea deputați aleși cu 2-3 și 5 mii de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil. În urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales, deoarece cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot nu mai poate candida independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept rămâne doar în circumscripția uninominală”, a declarat deputatul liberal-democrat pentru presă.

Potrivit parlamentarului, este adevărat că nu există un precedent de accedere în legislativ a unui candidat independent, dar acest lucru nu înseamnă că unui cetățean îi poate fi interzis să candideze la nivel național.

„Vom insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în comisiile parlamentare și să fie inclus în ședința plenului. Altfel, ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat și în al doilea tur al alegerilor din Chișinău”, a notat deputatul.

Acesta a mai spus că aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, fracțiunea PLDM a venit cu această inițiativă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram