07:58:58 18.04.2024
Stiri

De ce se PROTESTEAZĂ în Georgia: Un tată nedreptățit de justiție după ce fiul i-a fost ucis este pe cale să clatine guvernarea, susținut de mii de oameni

Știri 06.06.2018 19:00 Vizualizări1777 Autor: Ziarul National
De ce se PROTESTEAZĂ în Georgia: Un tată nedreptățit de justiție după ce fiul i-a fost ucis este pe cale să clatine guvernarea, susținut de mii de oameni Europa Liberă
Zaza Saralidze


La început, a fost un protest civic, la care se scanda „dreptate și justiție”. Acum protestele se mai suprapun pe nemulțumirile în creștere față de condițiile economice și sociale.

În Georgia, o ceartă la școală soldată cu moartea a doi elevi în capitala Tbilisi a șocat publicul în decembrie trecut, iar jumătate de an mai târziu a propulsat în prim-planul scenei politice un lider protestatar neprevăzut. În căutarea justiției, tatăl unuia dintre elevii uciși conduce de mai multe zile un protest antiguvernamental catalizat și de dezamăgirea multor georgieni într-o guvernare condusă din umbră de un oligarh odinioară popular, transmit corespondenții „Europei Libere”.

Zaza Saralidze a răgușit după câteva zile și nopți de proteste la Tbilisi pe care le-a declanșat pe 31 mai și la care i s-au alăturat mii de oameni. Tocmai aflase că justiția georgiană a condamnat la 9 și 10 ani de închisoare doi suspecți, pentru presupusa implicare în moartea fiului său, Davit, adolescent din clasa a 11. Dar Zaza Saralidze crede că adevărații ucigași au rămas în libertate pentru că au rude influente în justiție.

La început, a fost un protest civic. „Politica nu înseamnă nimic pentru mine. Sunt un om de rând, ca și voi. Nu lupt de partea vreunui partid politic”, spunea Saralidze în debutul protestelor. „Tot ce cer este dreptate și justiție”.

Dar, după mai multe zile de proteste, Saralidze, un muncitor a cărui soție este plecată la muncă în Europa occidentală, a chemat și partidele politice să i se alăture la demonstrațiile din fața clădirii vechi a Parlamentului de la Tbilisi, pentru a încerca să forțeze demisia guvernului acuzat că închide ochii la derapajele din justiție.

El crede că cei doi suspecți au fost condamnați în locul adevăraților vinovați, care au relații. „Numai pentru că sunt un om de rând și nu fac parte din elită, m-au lăsat pradă injustiției”, a scris Saralidze pe Facebook, îndemnând oamenii să iasă în stradă.

Procurorul general al Georgiei, Irakli Șotadze, și-a dat demisia, președintele Gheorghi Margvelașvili și premierul Gheorghi Kvirikașvili au încercat să liniștească spiritele, spunând că au auzit cererea străzii că justiția trebuie reformată. S-a implicat chiar și patriarhul ortodox Ilia II, dar protestele au continuat.

Justiția și poliția în Georgia au fost reformate radical pe timpul președintelui Mihail Saakașvili. Dar mulți cred că nepotismul cu ajutorul căruia îți puteai rezolva multe probleme în trecut a revenit încetul cu încetul în sistemul de justiție, în ultimii ani.

Protestele conduse de Saralidze au izbucnit tocmai când oligarhul Bidzina Ivanișvili, al cărui partid Visul Georgian conduce țara din 2012, a anunțat că ar vrea să revină la conducerea formațiunii. Protestele se mai suprapun pe nemulțumirile în creștere față de condițiile economice și sociale din țara caucaziană care speră să se integreze în Uniunea Europeană și să adere la NATO.

Luni, Zaza Saralidze s-a întâlnit cu premierul Kvirikașvili, acesta promițând o nouă anchetă. După întâlnire, liderul protestelor a dat guvernului un ultimatum:

„Dacă nu se fac pași concreți în legătură cu acest caz, poziția mea rămâne neschimbată – sistemul trebuie demontat. Data limită acordată de Saralidze autorităților: 10 iunie.

Dacă protestele se reiau atunci, la ele ar putea participa nu doar activiști civici, ci și partidele politice ale opoziției, care încă se mai gândesc cum să răspundă îndemnului ce le-a fost adresat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md