(video) Duhovnicii sunt în drept să dea sfaturi când și cum să facem sex? Cine sunt aceștia și ce rol au în Biserica creștină

Безымянный-12-799×449

În Biserica Ortodoxă acum este dezvoltată pe larg practica de a merge la duhovnici.  Aceștia îi obligă pe laici să facă ascultare, ulterior, devenind „robi”. Dacă ei nu ascultă și nu îndeplinesc voia lor, atunci sunt învinuiți de neascultare și nu ai voie să ripostezi sau să aibă opinie proprie. Cine sunt acești duhovnici și care ar trebui să fie relația noastră cu ei, explică vloggerul Ion Andronache.

„În acest episod eu nu voi vorbi despre Taina Spovedaniei, a Pocăinței, despre care am vorbit anterior, ci despre povățuirea în viață pe care o dau duhovnicii”, spune tânărul.

În Biserica creștină a primelor secole nu erau duhovnici, aceștia au apărut în perioada dezvoltării monahismului. Primii monahi locuiau în pustii și în urcușul acesta duhovnicesc, în asceză multă aveau nevoie de povățuitori cu experiență, adică monahi care deja au trecut peste acele probleme legate de rugăciune și mai ales lupta cu gândurile și cu poftele.”

„Monahii au influențat foarte mult viața Bisericii, astfel că laicii au importat multe practici, deprinderi și rânduieli ale lor.”

„Astăzi mulți creștini sunt în căutarea duhovnicilor cu experiență, celor care vor răspunde la toate întrebările lor și le vor da sfaturi pentru situațiile și problemele vieții. În special sunt căutați monahii bătrâni. Astfel se întâmplă că acești duhovnici dau sfaturi familiilor tinere, despre cum ar trebui să fie viața în cuplu, chiar uneori merg până la detalii intime, când este voie și când nu pentru a avea relații sexuale… sau… dau sfaturi părinților despre cum trebuie să-și educe copiii.”

„Cum poate un monah să se impună ca povățuitor pentru cupluri și familii cu copii dacă el niciodată n-a fost căsătorit și n-a avut copii? Deci are experiență zero”, zice Ion Andronache.

„Este foarte important să știm! În Biserica Ortodoxă, creștinii laici nu sunt obligați de a avea duhovnic. Când cineva devine membru al comunității creștine, el nu trebuie să caute un duhovnic, ci trebuie să-l caute pe Hristos. Iar pentru a primi pe Hristos în inimă, nu sunt necesare recomandări speciale – în Evanghelie totul este scris. Împărăția lui Dumnezeu nu este nici la Ierusalim, nici pe Muntele Athos, ea este în inima omului care l-a primit pe Hristos.”

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente