Reacția rectorului ASEM cu privire la schema de corupție deconspirată de CNA: „Ne-a fost pătată reputația”

collageasem-920×514

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a venit cu o reacție oficială în această dimineață, cu privire la schema de corupție făcută publică ieri de către Centrul Național Anticorupție. Deși regretă cele întâmplate, rectorul spune că timpul le va pune pe toate la loc, îndemnându-și colegii să meargă „înainte, cu capul sus”.

„Nu doresc să provoc discuții referitoare la ceea ce s-a întâmplat ieri în ASEM. Este regretabil pentru noi toți: profesori, studenți… Avem un colectiv mare. Cu profesori buni și studenți deopotrivă. Și îmi exprim convingerea, că marea majoritate își fac cu cinste meseria. Dar ne-a fost pătată reputația, pentru care am depus foarte multe eforturi și multă muncă. Va fi nevoie de mult timp pentru a reveni la normalitate. Și sunt convins că ne va reuși. Suntem un colectiv puternic. Timpul le va pune pe toate la loc. Lucrurile se vor limpezi. Îi îndemn pe toți colegii mei: capul sus și mergem înainte. Mai avem multe de făcut. Multe lucruri bune. Să scoatem la capăt examenul de absolvire, să ne pregătim pentru noul an de studii…. „Nu mor caii când vor câinii”, spune o vorbă din bătrâni. Și nici când vor lupii. Desigur că avem nevoie și de susținerea celor care ne cunosc și țin la noi… ASEM-ul nu ne aparține doar nouă, colectivului nostru. Aparține societății noastre în întregime. Nu m-am ascuns după deget și am răspuns la toate întrebările care mi-au fost adresate de reprezentanții mass-media. Desigur că în limitele competențelor mele. Doar instanța de judecată este în drept să se pronunțe.

Deocamdată nu cunoaștem despre rezultatele perchezițiilor efectuate la locurile de muncă ale unora din angajații noștri (precizez: învinuirile sunt adresate unor persoane concrete, și nu departamentelor, subdiviziunilor sau instituției în care activează). Deocamdată cunoaștem că au fost reținute 6 persoane, dintre care două nu sunt cadre didactice este vorba despre o secretară la o catedră și o metodistă la una din facultățile noastre). Din ceilalți patru, o persoană are statut de cumulard extern, fiind angajată pe 0,3 normă didactică… Mă abțin de la alte comentarii.

Vreau să fac doar o precizare, nu, două, pentru cei care sunt implicați în reflectarea acestui caz prin mijloacele de informare în masă:

1. Rețelele despre care se vorbește nu au funcționat în ASEM. Ele au fost create, dezvoltate și exploatate în afara ASEM, de indivizi care nu au nimic comun cu ASEM-ul, nu sunt angajații noștri. Ei sunt principalii vinovați, și despre aceasta se vorbește în comunicatul lansat de CNA. Desigur că au fost create și pentru studenții noștri, și nu pentru cei mai buni. Iar unii profesori nu au rezistat tentației și au căzut pradă acestor fărădelegi.

2. Imaginile difuzate, inclusiv cele cu balconul și grămezile de bani, pe fondalul cărora s-au făcut comentarii la mai multe posturi TV și diverse site-uri, au fost făcute în timpul reținerii persoanelor din afara ASEM. Desigur că informația a fost recepționată, prelucrată, asimilată și interpretată altfel (nu vreau să zic în acest context că pentru persoanele reținute nu au fost identificate probe). Atâta pentru azi. Viața continuă.”

Potrivit informațiilor publicate ieri de către CNA, schema vizează un grup ce facilita diverse acte de corupție. Membrii grupului erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen. Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEMîn principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere. Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Deși cauza se află la faza inițială de documentare, până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracțional.

În urma perchezițiilor desfășurate la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei, au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat. În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente