‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Ministrul Economiei și reprezentanții Proiectului PAC, în vizită la producătorul de miere Regina...

FOTO. Ministrul Economiei și reprezentanții Proiectului PAC, în vizită la producătorul de miere Regina Naturii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Banca Mondială au anunțat extinderea finanțării în cadrul subcomponentei „Granturi de cofinanțare” a Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II), cu un buget total de 3 milioane de dolari. Extinderea aplicării granturilor a fost anunțată în cadrul vizitei la unul dintre beneficiarii PAC II, producătorul de miere de albine Regina Naturii, întreprinsă de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, directorul de țară al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Ana Akhalkatsi, și directorul executiv al proiectului PAC II, Aureliu Casian.

Cu sprijinul PAC II, Regina Naturii a creat patru produse noi – miere de albine sub formă de pliculețe și miere ambalată în trei tipuri de borcane. În acest sens, compania a beneficiat de următoarele servicii – editare/elaborare etichetă, înregistrarea brandului, certificare ISO 9001/2008, HACCP, elaborarea catalogului de produse. De asemenea, compania a beneficiat de serviciile specializate de matchmaking, în urma cărora a semnat contracte de export. Astfel, în anul 2017, Regina Naturii a exportat miere în Polonia (78 t/3,6 mln lei), Italia (20 t/0.92 mln lei), Germania (140 t/6,7 mln lei). De asemenea, recent Regina Naturii a accesat un credit de 200 mii USD din linia de credit PAC II, destinată exportatorilor, din care urmează a fi construită o nouă hală pentru procesarea mierii.

În discuția cu ministrul, proprietarul companiei a menționat că a fost insistent, a aplicat la PAC II și a câștigat, iar în activitatea sa pune accent pe calitate, ceea ce-i permite să aibă acces ușor la piețele externe. Chiril Gaburici l-a provocat pe Nicanor Negru să-și dubleze volumul de producere și astfel va reuși să acopere 20% din totalul exporturilor de miere din Republica Moldova.

Subcomponenta „Granturi de cofinanțare” a fost lansată de Guvern în septembrie 2015. Până în prezent au fost aprobate spre finanțare peste 140 de dosare. Aplicând la proiectul Guvernului susținut de Banca Mondială, exportatorii moldoveni au beneficiat de resurse financiare pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II au fost acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de dezvoltare ale afacerilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici și-au sporit calitatea produselor și a serviciilor, au lansat altele noi, au optimizat procesele interne, au îmbunătățit imaginea companiei, au identificat clienți și piețe noi, dar și au stabilit parteneriate în lanțurile valorice.

‹ adv ›

Chiril Gaburici și-a exprimat gratitudinea echipei Băncii Mondiale pentru oportunitățile oferite mediului de afaceri și a susținut că finanțările oferite de proiect constituie un instrument de dezvoltare important pentru exportatorii moldoveni.

„Sporirea competitivității întreprinderilor moldovenești este obiectivul nostru principal, pentru realizarea căruia ne-am îndreptat toate eforturile, iar partenerii noștri susținerea. Ne bucură că am reușit prin intermediul Proiectului Ameliorarea Competitivității să contribuim la creșterea calității și competiției pe piețele externe de desfacere a produselor și serviciilor autohtone. Și nu ne oprim aici. Dorim să eficientizăm și mai mult posibilitățile de export ale companiilor autohtone. În acest sens, am decis să includem costul echipamentului ca unul eligibil pentru cofinanțare”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.

La rândul său, directorul de țară al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Ana Akhalkatsi, a subliniat că exporturile aduc nu doar venituri în valută și profituri mai mari pentru companii, dar asigură și transferul de cunoștințe, avans tehnologic și inovații.

„Prin granturile oferite de PAC II punem la dispoziția operatorilor economici cunoștințele specializate ale companiilor de consultanță pentru a-i ajuta să adopte tehnologii noi, să implementeze noi procese, să-și îmbunătățească standardele. Creșterea competitivității producătorilor locali orientați la export contribuie la bunăstarea întregii societăți”, a declarat Ana Akhalkatsi.

„Pe parcursul implementării componentei de grant și în urma discuțiilor cu beneficiarii proiectului, am identificat necesitatea de suport financiar și pentru echipament operațional”, a remarcat Aureliu Casian, directorul Proiectului Ameliorarea Competitivității.

‹ adv ›

Aureliu Casian a precizat că  PAC II va continua să susțină întreprinderile mici și mijlocii și va oferi până la 200 de mii de lei, iar 30 la sută din această sumă va putea fi folosită pentru cofinanțarea în proporție de 50 la sută pentru procurarea echipamentului.

Potrivit lui Aureliu Casian, pentru cofinanțare vor putea aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, directorul executiv al Proiectului PAC II a precizat că pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate, deoarece au cel mai mare potențial de a înregistra creșteri semnificative, iar în prezent deja generează circa jumătate din exporturi.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export ş.a.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii