Moldova, pe locul cinci din țările ex-sovietice după salariul minim

Republica Moldova este în topul statelor cu cele mai mari salarii minime din fostul spațiu al Uniunii Sovietice, întocmit de publicația ”Nastoiașceie Vremea” și citat de point.md. În acest clasament, Moldova se plasează pe locul cinci, după Țările Baltice, care fac parte din Uniunea Europeană, și Federația Rusă.

Astfel, cel mai mare salariu minim mediu oficial este în Estonia – 583 USD, după care urmează Letonia -502 USD, Lituania – 467 USD.

Dintre țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cel mai bine se plasează Rusia – 179 USD, Moldova – 154 USD, Belarus – 150 USD, Ucraina – 143 USD, Armenia – 114 USD, Kazahstan – 86 USD, Azerbaidjan – 76 USD, Georgia – 71 USD, Tagikistan – 44 USD, Turkmenistan – 26 USD, Uzbekistan – 22 USD, Kîrgîzstan – 18 USD.

Amintim, în context, că salariul minim garantat de stat în sectorul real a fost majorat recent, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, muncitorii din sectorul real sunt remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât au primit anterior. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea este de 2610 lei, cu 230 de lei mai mult decât până în acest an.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.