Comunitatea Pământului Plat există și în Moldova. Ce spune unul dintre membrii fondatori

flatwath
Foto: Octavian Magaleas

Una dintre cele mai discutate teorii ale conspirației din secolul XXI – care pare să fi luat cu asalt forumurile de discuții și rețelele sociale – este că Pământul este plat. Cei care susțin că Pământul este plat spun că secolele de observații care arată că Pământul este rotund (inclusiv fotografiile din spațiu ale astronauților și faptul că există itinerarii de călătorie în jurul lumii) fie sunt greșite, fie fac parte dintr-o operațiune vastă de mușamalizare.

În schimb – susțin adepții teoriei „Pământul plat” – planeta noastră este un disc. Aspectul exact al planetei variază în funcție de cei care propun astfel de teorii. Dar mulți dintre cei care cred că Pământul este plat spun că marginile discului sunt înconjurate de ziduri de gheață.

Echipa #diez a decis să vorbească cu reprezentanții comunității din Moldova, să vadă ce spun ei.

realworld

Comunitatea a apărut în Moldova în 2016

„ Comunitatea Pământului Plat a apărut în Moldova acum 2 ani când am auzit despre Pământul plat. Am crezut că este o fantezie nebună a scriitorilor de science fiction. Ceea ce m-a convins sunt faptele științifice. Sunt un sceptic mare și am ajuns la asta prin alte cunoștințe, cu greu cred în ceva. Studiul geoengineering-ului a arătat că toate ingineriile geodezice se fac pe pământul plat, inclusiv zborurile de avioane. Există multe secrete pe Terra noastra. Așa trebuie. Există, de asemenea, o mulțime de înșelăciune. Acest lucru este evident.” spune unul din membrii fondatori, Alex M.

Grupul a fost fondat de către Alex M și câtiva prieteni. Aceștia și-au propus să devină parte oficială a societății internaționale Flat Earth, dar au fost refuzați. În cadrul comunității din Moldova sunt acum în jur de 50-100 de membri. Membrii spun că sunt persoane ocupate cu alte mișcări care sunt mai utile pentru societate în general, de aceea pentru moment sunt doar un grup informațional pe Facebook.

„Nu suntem o sectă, deci în acest caz nu suntem nevoiți să ne alăturăm. Solicităm evoluția personală a conștiinței – aceasta este calea către iluminare și viață în Abundență. Urmați Lumina!” mai adaugă Alex M.

„Am prieteni și membri ai familiei pe care i-am convins cu argumente științifice. Dar mulți chiar nu vor să asculte” conchide Alex.

Ce resurse informaționale urmăresc membrii comunității

Alex ne-a recomandat să vedem acest studiu de pe Melting Reality, de asemenea sunt multe informații pe YouTube, de exemplu,  un documentar Pământului plat 2017 (Плоская Земля 2017) și canalele Ron Aruna, TM Studio, Макс Беляев, Макс Чтец.
De asemenea, cărțile științifice: The Earth is not a Globe de Rowbotham și de W. Carpenter.

Despre Teoria Pământului Plat

Teoria pământului plat este o concepție arhaică conform căreia Pământul ar avea forma unui plan sau a unui disc. Multe culturi antice au creat cosmografii în care Pământul era considerat plat, inclusiv Grecia antică până în perioada clasică , civilizații ale Orientului Apropiat din epoca bronzului și epoca fierului până în perioada elenistică, în India până în perioada Gupta (primele secole d.Hr.) și în China până în secolul al XVII-lea. De asemenea, Pământul era/este considerat plat în culturile aborigene din America. Noțiunea de Pământ plat care se întinde un vast „firmament” acoperit de o cupolă era comună în societățile pre-științifice.

cupola1

Ideea unui Pământ sferic a apărut în filozofia greacă odată cu Pitagora (secolul al VI-lea î.Hr.), deși cei mai mulți presocratici au păstrat modelul Pământului plat. Aristotel a furnizat probe empirice pentru forma sferică a Pământului în jurul anului 330 î.Hr. Apoi, ideea Pământului sferic a început să se răspândească treptat dincolo de lumea elenistică.

Teoriile moderne ale Pământului plat, cum ar fi cele îmbrățișate de societățile moderne ale Pământului plat sunt etichetate în mod obișnuit drept pseudoștiință

În 1947, Klaas Dijkstra a afirmat că Pământul este plat, afirmație pe care a susținut-o până la moartea sa în 1969. Conform teoriei sale, Pământul este un disc rotund plat care are la marginea sa un zid din gheață – acestă zonă fiind considerată Polul Sud. Dijkstra a numit Polul Sud ca „zona de apatie”, lumea se termină acolo, aerul este subțire și busola nu funcționează corect. Polul Nord se află în centrul Pământului plat al lui Dijkstra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente