Încă 43 de localități din R.Moldova vor avea acces la fibra optică. Vor fi investite 45 milioane de lei

Încă 43 de localități din Republica Moldova vor avea acces la fibra optică. În acest scop, vor fi investite 45 milioane de lei. Astfel, toate localitățile din țară vor fi acoperite cu fibră optică.

Aceasta și alte prevederi se conțin în Programul de dezvoltare a rețelelor de bandă largă pe anii 2018-2020 și în Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, aprobate astăzi de Guvern.

Documentele stabilesc măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice de generație nouă cu acoperire națională, astfel încât rata de penetrare a serviciilor de acces în bandă largă să ajungă la nivelul țărilor Uniunii Europene.

Programul prevede că până în anul 2020, toate localitățile din Republica Moldova vor fi conectate la rețelele în bandă largă cu viteza de cel puțin 30 Mbps. Totodată, va spori până la 60 la sută numărul gospodăriilor cu acces la Internet de mare viteză.

„Trebuie să scoatem în evidență că este vorba de rețele mobile, – obiectivul acestui program este să ajungem în fiecare localitate cu fibra optică, întrucât există localități unde nu este rentabil pentru operatori sa activeze și această susținere va fi acordată prin intermediul acestui program”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

În acest sens, vor fi modernizate rețelele existente de comunicații electronice pe cabluri de cupru, pentru furnizarea accesului în bandă largă cu o viteză mai mare de transfer a datelor.

 Implementarea programului va crește accesul populației la servicii electronice avansate, va spori eficiența administrației publice și va facilita interacțiunea dintre guvern-industrie și societatea civilă. Totodată, va fi redus decalajul dintre zona rurală și cea urbană.

 Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației, în prezent, 49 la sută din gospodării au acces la Internet în bandă largă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.