(foto) „AVAI e mai mult decât un proiect, este o mișcare”. Echipa din Hîncești lansează mașina pentru persoane cu deficiențe locomotorii

mic

După 2 ani de la lansarea campaniei de crowdfunding, după o perioadă lungă de cercetări, întrebări, căutări de soluții și multă muncă în atelier, mașina AVAI este pregătită să iasă la lumină.

De unde a pornit totul

Această idee s-a născut dintr-o necesitate. Alexandru, un tânăr din orașul Hîncești, nevoit să se deplaseze în scaun cu rotile de mai bine de 10 ani, văzându-l pe Adrian, un inginer, plimbându-se cu un triciclu exclusiv, inventat integral de către el, i-a apărut ideea de a conduce propriul său mijloc de transport. După ce i-a comunicat dorința sa lui Adrian, au trecut câțiva ani până aceasta a prins contur. Fiind absolvent la liceu pe atunci, Adrian a ezitat să înceapă un astfel de proiect, din lipsă de timp, resurse financiare și din lipsă de curaj, pe alocuri.

A mai trecut un an, Adrian a obținut cunoștințe necesare la facultatea de Inginerie Mecanică, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a prins curaj și a simțit că este pregătit să facă față provocării. Unicul impediment în acest sens a fost lipsa resurselor financiare, dar asta nu l-a oprit. A fost creată o echipă de entuziaști, care au pus pe picioare o întreagă campanie de colectare de fonduri, au făcut ca această poveste să fie auzită și soluția să fie pusă în practică.

Așadar, s-a colectat o sumă de bani, din care s-a achiziționat automobilul propriu-zis, s-au procurat utilajele și piesele necesare, apoi s-a muncit în atelier. jointheavai-01

Prin ce este deosebit acest autovehicul

La baza acestui concept stă un ansamblu mecanic, alcătuit dintr-o mecanism culisant și actuatoare. Alte detalii care diferențiază automobilul AVAI de unul obișnuit sunt facilitățile, un aspect extrem de important pentru o mașină dedicată persoanelor cu necesități speciale.

Echipa a folosit o aplicație mobilă, valabilă pentru sistemele de operare iOS și Android, care oferă posibilitatea de a folosi telefoanele pe post de telecomandă. Aceasta va permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizare GPS la orice distanță a mașinii, dirijarea platformei și activarea alarmei antifurt.

mic

AVAI e mai mult decât un proiect, este o mișcare. Pe lângă scopul de bază, de a-i construi lui Alex o mașină specială și de a-i ușura existența, proiectanții și-au propus și alte obiective pe termen lung:

# Realizând visul unui singur om, tinerii vin cu o soluție accesibilă pentru toți cei care se află în scaune cu rotile, dar pot și își doresc să conducă un automobil;
# Sensibilizarea opiniei publice este un aspect foarte important, întrucât țara noastră nu prea vine în întâmpinarea acestei categorii de persoane. Este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de disputat, de aceea își doresc ca autoritățile să se autosezizeze și să acționeze în acest sens;
# Susținerea inițiativelor de crowdfunding de la noi din țară. Dacă e să facem o paranteză, această experiență le-a arătat clar că astfel de acțiuni sunt încă „străine” pentru Moldova, foarte puțină lume inițiată. Și-au propus să pună umărul ca să avanseze la acest capitol;
# Mișcarea AVAI mai are drept scop susținerea și dezvoltarea inventicii și inovației în rândul tinerilor.

Avai_lansare

Acum, când proiectul a căpătat contur, tinerii vor să invită toată lumea bună care și-a lăsat amprenta, fie prin contribuții financiare, fie prin susținere de altă natură, la lansarea oficială a mașinii AVAI. Tinerii vor să facă public raportul cheltuielilor și să împărtășească rezultatul efortului.

Evenimentul va avea loc la 5 iunie, ora 19:00, la terasa localului Wolfbros Cafe, str. Alexandru Bernardazzi 64. Echipa vă așteaptă la un pahar de vin din partea Vinăriei din Vale, la muzică bună și la multă socializare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente