/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, despre perchezițiile și arestarea celor șase profesori vizați într-un dosar de luare de mită

missing
05 iunie 2018, ora 14:02

Eu nu cunosc cine sunt profesorii reținuți, mie nu mi s-a oferit informație oficială despre persoanele care au fost reținute. Bănuiesc că aveau indicații și numele de familie ale unor profesori, care au fost implicați în aceste ilegalități organizate în ASEM și în jurul ASEM-ului de persoane care nu au absolut nimic cu ASEM-ul, nicio relație nu au cu ASEM-ul și care făceau servicii de intermediere și iată în felul ăsta au implicat studenții noștri care vor să meargă pe calea cea mai ușoară și unii profesori care nu au rezistat. ASEM-ul are în jur de 300 de cadre didactice care activează în instituția noastră, majoritatea sunt oameni de calitate și cu o ținută morală corectă. Dar cu regret despre ei nu se vorbește ..” a declarat Belostecinic.

Întrebat dacă recunoaște că ar exista cazuri când profesorii iau bani de la studenți pentru examene sau lucrări, rectorul a răspuns: „Eu nu recunosc nimic, decât faptul că astăzi în ASEM se fac unele investigații despre rezultatele căreia nu cunosc, în rest toată lumea vorbește că se întâmplă situații care pot fi apreciate ca lipsă de integritate, din care fac parte și oferirea unor facilități sau mai știu … alte genuri de activități ilegale, dar vă zic eu nu pot să-mi asum răspundere pentru a vă oferi unele informații despre care nu am o părere fixă și totală”, a declarat rectorul Academiei de Studii Economie din Chișinău.

Totodată, el a menționat că în trecut au fost cazuri când unii lectori au fost concediați din cauza acțiunilor similare. Profesori cărora li s-a spus să plece și au pleca, totuși, rectorul spune că „nu ne putem uita în gaura ușii ce face fiecare dintre angajații ASEM-ului, nu contează cadre didactice sau personal auxiliar”.

El însă a menționat că „toată lumea știe că se întâmplă în sistemul de învățământ astfel de cazuri și după câte s-a dovedit ASEM-ul nu este o excepție, dacă se vor adeveri bănuielile date”.

Amintim că, șase profesori din cadrul ASEM și alți trei intermediari au fost reținuți pentru 72 ore într-un dosar privind promovare contra-cost a examenelor, tezelor anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție. Ofițerii CNA și Procuratura Anticorupție au deconspirat rețeaua organizată, formată din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ, în urma unor informații, obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse. Mai multe detalii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram