05:24:13 25.04.2024
Stiri

„Românii din Kazahstan, urmaşi ai celor deportaţi din Basarabia, Transnistria şi nordul Bucovinei, merită sprijinul prioritar şi exemplar al ţării-mame România"

Știri 05.06.2018 13:30 Vizualizări2004 Autor: Ziarul National
„Românii din Kazahstan, urmaşi ai celor deportaţi din Basarabia, Transnistria şi nordul Bucovinei, merită sprijinul prioritar şi exemplar al ţării-mame România


Deputatul de la București, Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins, în perioada 29 mai - 3 iuniecurent, o vizită de lucru în Kazahstan, la invitaţia comunităţii româneşti din această ţară central-asiatică care numără peste 20 de mii de membri.

Codreanu a avut întrevederi de lucru la Ambasada României în Kazahstan, sediul Societăţii Culturale Române „Dacia” din Karaganda, Universitatea de Medicină din Karaganda, Lectoratul de limbă română din cadrul Universtităţii de Stat din Karaganda, primăriile oraşelor Astana şi Karaganda. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a participat la ceremoia anuală organizată de autăţile kazahe pe locul fostului lagăr sovietic de la Spassk.

La sediul Ambasadei României la Astana, deputatul Constantin Codreanu a avut un amplu schimb de păreri cu Excelenţa Sa domnul Ambasador Cezar Manole Armeanu, care ulterior l-a şi însoţit pe parlamentar la toate reuniunile şi evenimentele la care a participat.

Întâlnirea cu membrii Societăţii Culturale Române „Dacia” din Karaganda, oraşul cu cea mai mare concentraţie de etnici români din Kazahstan, a fost un moment de suflet. Discuţiile s-au purtat pe marginea necesităţilor de asistenţă culturală din partea României ca stat înrudit. Întâlnirea s-a încheiat cu un concert de cântece şi dansuri ale ansamblului etnofolcroric românesc „Dorule" din Karaganda, care este unul din cele două ansambluri româneşti din Kazahstan (alături de ansamblul „Românaş" din Alma-Atî, vechea capitală a ţării, înfiinţat de Societatea Culturală Română „Ştefan cel Mare").

Începând cu anul 2013 Comunitatea Românilor din Kazahstan organizează Festivalul Culturii Române „Mărţişor" din Kazahstan şi Asia Mijlocie, la care participă artişti amatori locali, dar şi artişti profesionişti din România şi Republica Moldova.

Pe 31 mai, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a participat în localitatea Spassk din regiunea Karaganda la ceremonia anuală organizată de autorităţile kazahe pe locul fostului lagăr sovietic. Deputatul Constantin Codreanu a depus, împreună cu Excelenţa Sa domnul Ambasador Cezar Manole Armeanu, coroane de flori la monumentul ridicat în memoria celor circa 900 de prizonieri de naţionalitate română din cel de-al Doilea Război Mondial, decedaţi la Spassk, precum şi la monumentul românilor deportaţi din Basarabia şi nordul Bucovinei. Monumentul în memoria prizonierilor români care şi-au pierdut viaţa în lagărele staliniste în anii 1941-1950 a fost dezvelit la Spassk pe 9 septembrie 2003.

Ulterior, a fost inaugurat şi monumentul în memoria conaţionalilor noştri deportaţil din Basarabia şi nordul Bucovinei. În memoria experienţei traversate de Kazahstan în perioada funcţionării lagărelor staliniste, în aprilie 1997, preşedintele Nursultan Nazarbaev a semnat decretul prin care ziua de 31 mai este declarată Zi a comemorării victimelor represiunilor politice şi a foametei organizate.

Următoarea întâlnire a deputatului Constantin Codreanu a avut loc la Universitatea de Stat "Evney Aristabovici Buketov" din Karaganda, unde, în cadrul Lectoratului de Limbă Română, condus de profesorul Nicolae Stanciu, doctor în filologie, i s-a oferit posibilitatea de a le înmâna mai multor studenţi certificatele de absolvire a cursurilor de limbă română. Lectoratul de Limbă Română a fost înfiinţat în anul 2012 în baza unui Acord de colaborare semnat între Universitatea de Stat din Karaganda şi Institutul Limbii Române.

„Este un moment cu adevărat emoţionant să vezi la mii de kilometri distanţă de România oameni care vor să ne cunoască limba, cultura şi istoria. Acest lucru este foarte important, ţinând cont de faptul că noi avem deja o istorie comună şi mă bucur că o parte dintre absolvenţii cursului de limba română au fost prezenţi la memorialul de la Spassk, acolo unde ne-am adus aminte de românii victime ale represiunilor politice. Vă aştept cu drag în România!", a ţinut să sublinieze deputatul Constantin Codreanu în luarea sa de cuvânt în faţa studenţilor.

La primăria (akimatul) capitalei Astana, deputatul Constantin Codreanu a participat la un eveniment organizat de către European Business Association of Kazakhstan (EUROBAK), o iniţiativă a Delegaţiei Uniunii Europene în Kazahstan şi a companiilor din Uniunea Europeană care activează pe piaţa kazahă şi investesc în economiei acestei ţări. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre realizările de până acum şi proiectele viitoare privind capitala kazahă, despre investiţiile străine, în special cele europene.

„Noua Capitală a Kazahstanului, Astana, este un oraş absolut magnific. Am descoperit la faţa locului un oraş modern, extrem de bine amenajat şi cu planuri grandioase de viitor. Este uimitor să vezi cum un oraş a crescut de 3 ori timp de 20 de ani. Este impresionant să vezi cum au învăţat kazahii să profite de oportunităţile de dezvoltare oferite de colaborarea cu actorii externi. Este uimitor să vezi cum kazahii au înţeles ceea ce nu s-a înţeles nici la Chişinău, nici la Bucureşti - potenţialul enorm al tinerilor care sunt încurajaţi şi susţinuţi financiar să plece la studii în străinătate, iar, apoi, sunt încadraţi în administraţia publică centrală şi locală. Coeziunea socială care există în Kazahstan şi care lipseşte pe cele două maluri ale Prutului face ca această ţară să cunoască un ritm vioi de dezvoltare. Mi-aş dori să profităm de oportunitatea oferită de piaţa kazahă şi să vedem cât mai multe investiţii româneşti în Kazahstan, mai ales că avem şi un corp diplomatic profesionist, gata să faciliteze acest lucru", a declarant deputatul Constantin Codreanu.

Primul recensământ general al populaţiei din Kazahstan, desfăşurat după proclamarea independenţei faţă de Moscova, a avut loc în 1999. Cu ocazia acestui recensământ au fost înregistraţi 20 054 de etnici români.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md