00:00:23 17.04.2024
Stiri

FOTO // Între 1 000 și 11 mii de lei un examen sau o teză de licență la ASEM: Zeci de profesori ai instituției, parte a unei SCHEME de corupție, cercetați de procurori. Șase lectori, REȚINUȚI

Social 05.06.2018 11:57 Vizualizări2795 Autor: Ziarul National
FOTO // Între 1 000 și 11 mii de lei un examen sau o teză de licență la ASEM: Zeci de profesori ai instituției, parte a unei SCHEME de corupție, cercetați de procurori. Șase lectori, REȚINUȚI RTR


Circa 60 de persoane, printre care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ superior, ar face parte dintr-o rețea organizată de stoarcere a banilor de la studenți pentru examene de promovare, teze anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție. Șase lectori au fost reținuți.

Centrul Național Anticorupție susține că a deconspirat schema în baza unor informații, obținute din interiorul instituției vizate, iar conducerea ASEM și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Ofițerii și procurorii anticorupție anunță că au acumulat probe audio şi video care demonstrează că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1 000 și 1 500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 și 550 de euro.

După ce plăteau banii, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică a acestora la examene.

Afacerea de corupție funcționa nestingherit chiar în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii - mijlocitorii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen.

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Lectorii de la ASEM, bănuiți de implicare în schemă, au fost documentați în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente.

Procurorii anunță că au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Astăzi, Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție au descins cu percheziții la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei. În cadrul perchezițiilor au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat. În urma acțiunilor, nouă persoane, printre care șase profesori ai ASEM şi trei intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md