Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (video) Detalii despre schema de…

(video) Detalii despre schema de corupție la ASEM. 6 profesori şi 3 intermediari, reținuti pentru 72 de ore

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins astăzi, 5 iunie, la Academia de Studii Economice din R. Moldova (ASEM) cu mai multe percheziții. În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore. Au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene.

Schemă de corupție cu implicarea a zeci de persoane, printre care lectori ai ASEM și mai mulți intermediari dinafara instituției a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații, obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse.

Pe parcursul documentării, s-a constatat că afacerea de corupție funcționa în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – intermediarii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen. Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție au descins astăzi, 5 iunie, cu percheziții la sediul ASEM, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat. În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1 000 și 1 500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

„Deși cauza se află la faza inițială de documentare, până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracțional”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție și CNA.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Imagini de la percheziţii. Sursa: CNA

Grigore Belostecinic, rector ASEM, a declarat pentru ZdG că știe doar că în ASEM se fac unele verificări,  percheziţii în baza unor ordonanţe absolut legale, de către reprezentanţii CNA şi a procuraturii anticorupţie.

„Subiectul probabil ţine de examenele de absolvire despre care se vorbeşte deseori în societatea noastră că avem cazuri de lipsă de integritate. Probabil că au fost acumulate anumite informaţii şi care sunt verificate prin aceste percheziţii care sunt efectuate la câteva departamente din ASEM. Cu referinţă la persoane concrete, nu la departamente din ASEM. E vorba despre nişte persoane care activează în anumite departamente din cadrul ASEM. Argumentul de bază pe care-l cunosc eu ţine de deschiderea unor procese penale contra unor persoane din afara ASEM care nu au nicio relaţie cu ASEM şi care au implicat în anumite ilegalităţi şi angajaţii, posibil studenţi, din ASEM”, a declarat Belostecinic.

În imaginile video ataşate, se vede momentul în care ofiţerii CNA bat la uşă, iar bănuitul încearcî să scape de unele obiecte (o cutie şi o geantă), transmiţându-le peste balcon. După opbţinerea autorizării, ofiţerii CNA şi procurorii au percheziţionat apartamentul vecin, de unde au ridicat obiectele transmise, în care s-au dovedit a fi o sumă impunătoare de bani.