Comandantul suprem al Iranului a dat ordin de reluare a programului nuclear

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iranul va informa ONU, prin Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA), despre începerea unui proces de creștere a capacității de îmbogățire a uraniului. Informația a fost transmisă de agenția de presă iraniană ISNA, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energia Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, a declarat ISNA că va fi înmânată AIEA o scrisoare prin care Iranul va anunța creșterea capacității de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6), începând de marți.

Potrivit oficialului citat, Iranul are capacitatea de a accelera producţia de centrifuge folosite la concentrarea uraniului. UF6 este materia primă în acest proces.

Ayatollahul Ali Khamenei a exclus luni continuarea negocierilor pentru prelungirea acordului nuclear cu puterile occidentale şi a cerut agenţiilor iraniene reluarea imediată a programului de îmbogăţire a uraniului, informează DPA.

Uniunea Europeană a propus prelungirea negocierilor pentru menţinerea înţelegerii din 2015, după ce SUA s-au retras din acord la începutul lunii mai. „Acest vis au europenilor nu se va realiza niciodată”, a declarat Khamenei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...