/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Mold-street: 10 lucruri mai puțin cunoscute din biografia Cristinei Balan

missing
05 iunie 2018, ora 08:41

Ţinând cont de importanţa acestui post pentru politica externă a Moldovei, Mold-street prezintă câteva lucruri mai puțin cunoscute din biografia Cristinei Balan.

1. Este prima doamnă care va ocupă această funcție cheie pentru politica externă a Republicii Moldova.

2. E născută în Chișinău, în familia lui Ion și Nelea Andrievschii.

3. E căsătorită cu Radu Balan şi are doi copii. Ea nu apare ca fondator la vre-o companie. În schimb soţul ei se declară GameDesigner şi este director și fondator la câteva companii, inclusiv agenția de publicitate IdenticStudio SRL- Aceasta are printre clienţi companii precum Orange, Gas Natural Fenosa, Victoriabank, AIR Moldova, Pro Digital, Angel-S, dar şi fundaţia Edelweiss, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, USAID şi ROLISP-UNDP Moldova.

O altă companie la care este asociat şi manager este Nebuloasa SRL, cunoscută în mediul IT şi ca DQ Team, care dezvoltă diverse aplicaţii, iar anul trecut a obţinut licenţa pentru servicii de creare, implementare şi de asigurare a funcţionării sistemelor informaţionale automatizate de importanţă statală, inclusiv a produselor program.

4. A absolvit Facultatea ştiinţe economice de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.

5. Primul loc de muncă a fost la compania Voxtel (acum Orange Moldova), după care a urmat grupul Ascom a lui Anatol Stati, inclusiv o perioadă în Kazahstan şi apoi la compania internaţională de consultanţă PricewaterhouseCoopers, în Departamentul de Consultanţă Juridică şi Taxe. În aceaşi perioadă la PricewaterhouseCoopers activa şi Andrian Candu.

6. Între 2005 şi 2006, Cristina Bălan a gestionat un program finanțat de USAID şi implementat de organizația americană Citizens Network for Foreign Affairs, iar în perioada anilor 2007 şi 2008, a condus reprezentanța din Moldova a Grupului investițional germano-român The Nova Group (afiliată milionarului român Dan Adamescu), care planifica construcţia unei mari fabrici de bioetanol în Moldova.

7. În anul 2008, Cristina Balan a reprezentat interesele companiei cipriote Daranian Holdings Ltd. care a cumpărat Complexul hotelier Codru cu suma de 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL, beneficiar al căreia este Vlad Plahotniuc.

8. A administrat în anii 2009-2013 compania Prime Management SRL, deţinută de liderul PDM, Vlad Plahotniuc şi de speakerul Parlamentului Andrian Candu. Prime Management gestiona un grup de companii cu o cifră de afaceri de circa 50 milioane euro, iar printre acestea se număra Victoriabank, postul de televiziune Prime, hotelul Nobil etc.

9. În septembrie 2013, devine director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), după ce fostul director general, Andrian Candu, a fost ales vicepreședinte al Parlamentului.

10. Din aprilie 2017 este vicepreşedinte al PDM fiind direct responsabilă pentru relaţii internaţionale şi diplomaţie de partid.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram