Suplimente, competiții și antrenamente de 2 ori pe zi. Cât te costă să devii culturist în Republica Moldova

kulturisti

Culturismul sau bodybuilding-ul este un tip de sport dedicat dezvoltării musculaturii printr-o combinație de antrenamente cu greutăți, alimentelor calorice corect alese și multă odihnă. Însă acest sport este puțin practicat la noi în țară, iar culturiști care să ne reprezinte țara la concursurile internaționale sunt și mai puțini. Unul dinte motive ar fi cheltuielile ridicate pe care trebuie să le suporte un viitor sportiv, dar și dedicația și riscurile la care se supune acesta. 

Mihai Popa este un tânăr culturist și deținător al unei întreprinderi care se ocupă de comercializarea suplimentelor alimentare, spune că un culturist de performanță se antrenează, de regulă, de două ori pe zi.

„Culturiștii dimineața au un antrenament cardio, care durează 40 de minute, iar seara au un antrenament de forță, care durează aproximativ 2 ore. De obicei, merg la sala de forță de 3-4 ori pe săptămână și fac pauză de o zi între antrenamente. Programul de antrenamente este conceput în așa fel, încât mușchiului să i se ofere timp pentru restabilire”, spune tânărul.

1

Echipamentul sportiv al culturiștilor

Un echipamentul sportiv al culturiștilor poate include: tricou, geantă de sport, pantaloni scurți, încălțăminte de sport, mănuși fitness, prosop și sticlă pentru apă. Prețurile acestor articole diferă în funcție de calitatea materialul din care sunt confecționate.

Astfel, prețul unui tricou calitativ începe de la 500 lei și ajunge până la 1500 lei. Încălțămintea de sport trebuie să fie neapărat cu talpa groasă, pentru a evita traumele. Așadar, prețul unei perechi de adidași de calitate începe de la 2000 de lei și poate ajunge până la 5000 de lei. Cele mai simple mănuși pentru fitness costă în jurul la 120 lei, însă există și mănuși confecționate din piele naturală, prețul lor se ridică până la 700 de lei. O sticlă pentru apă costă de la 65 de lei până la 140 de lei.

Pe lângă cele enumerate anterior, culturiștii de performanță mai au nevoie și de un shaker, centură lombară, bandaje elastice pentru încheieturi, care protejează cartilajele și curele pentru bară, care se pun la mâini. După antrenament, culturiștii își prepară un cocktail proteic într-un shaker, care costă de la 60 de lei până la 150 de lei. Shaker-ul dotat cu containere pentru proteine și aminoacizi costă în jurul sumei de 200-300 de lei. Prețul centurii lombare se învârte în jurul sumei de 300-500 lei. Bandajele elastice pentru încheieturi costă de la 150 până la 300 de lei. Curelele pentru bară au prețul de 150-250 de lei. Sălile de forță, de astăzi, oferă clienților o gamă variată de servicii. Astfel, prețul se stabilește în funcție de ce serviciile prestate. Abonamentul lunar la o sală de forță costă de la 250 până la 800 de lei, iar abonamentul anual de la 2500 până la 5000 de lei.

Cu sau fără antrenor personal

„O persoană care dorește să devină culturist nu va economisi niciodată pe antrenorul său personal, pentru că știe că de acesta depinde succesul său. Un antrenor competent nu va antrena mai multe persoane în același timp, ci își va dedica timpul unui singur culturist. Cu cât este mai mare experiența antrenorului, cu atât și prețul este mai ridicat. Există cursuri de o lună de zile care instruiesc antrenori, dar cunoștințele acestora sunt limitate, pentru că practica bate gramatica, de aceea un culturist trebuie să aleagă atent. Un alt criteriu de alegere a antrenorului personal este felul în care acesta arată. Antrenorul trebuie să aibă formele pe care și le dorește culturistul, ca să fie o sursă de motivație pentru acesta”, povestește Mihai Popa.

Prețurile antrenorilor personali încep de la 700 de lei și pot ajunge până la 2000 de lei pe lună.

Suplimentele alimentare necesare

Un culturist profesionist consumă alimente bogate în proteine, întrucât acestea folosesc pentru alimentarea mușchilor. Proteinele se găsesc în carne, ouă, brânză. Însă proteinele alimentare nu sunt de ajuns, de aceea sportivii folosesc proteina ca adaos alimentar. Acestea se procură conform numărului de kilograme pe care îl are culturistul. De regulă, 2 kg de proteină, îi ajunge unui culturist până la două luni. Prețul proteinei depinde de calitatea acesteia, de producător și de componență. Cea mai renumită proteină, care este pe bază de zer costă de la 800 de lei până la 1500 de lei.

Creatina este un supliment ce ajută la creșterea masei și mărirea puterii. Creatina se conține în mușchi, iar în timpul antrenamentului se pierde din mușchi, din acest motiv este necesar alimentarea corpului cu creatină. Pentru 500 de grame de creatină, un culturist va achita în jurul la 250 de lei.

L-Carnitina ajută la mărirea procesului de ardere a grăsimilor. Pentru 190 de capsule de L-Carnitină consumatorul va achita 320 de lei.

Aminoacizi. Pentru 500 de grame de aminoacizi culturistul va achita în jurul de 600 de lei.

Gainer este suplimentul alimentar folosit de începători, care doresc o acumulare de masă totală. Prețul a 5 kg de gainer este de 1100 de lei.

Complexe de vitamine a câte 60 de capsule au prețul de 200 de lei.

Pentru Omega-3 consumatorul va achita în jurul de 200-1000 de lei, în funcție de calitatea acesteia.

Pregătirea pentru competiții

Înainte de a participa la competiții culturistul, treptat, trece la o dietă fără carbohidrați și micșorează numărul de calorii consumate zilnic pentru a se defini. Când participă la competiții fiecare gram de produse alimentare se calculează.

„Cu o zi sau două înainte de competiție consumul apei se exclude aproape total și se includ în program antrenamente cardio a câte 2 ore dimineața și 2 ore de alergare seara. În ziua competiției, atunci când culturiștii ies pe scenă, de regulă ei se simt rău și au amețeli mari, fiindu-le greu să-și mențină echilibrul. Instant, după competiție, ei mănâncă foarte multe produse calorice, inclusiv fast food, așa încât în 3 zile adaugă câte 4-5 kilograme”, menționează Mihai Popa.

Studentă stagiară: Cristina Brînzilă

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente