09:34:33 19.04.2024
Stiri

Comisarul european Cecilia Malmström: „UE examinează chestiunea MAJORĂRII cotelor la export pentru agenții economici din R. Moldova”

Economie 04.06.2018 17:00 Vizualizări5294 Autor: Ziarul National


Comisarul european Cecilia Malmström: „UE examinează chestiunea MAJORĂRII cotelor la export pentru agenții economici din R. Moldova”

Uniunea Europeană examinează chestiunea privind majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova, a declarat comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Este vorba de în special de cotele de export pentru mere, struguri și diverse produse de origine animalieră din R. Moldova.

Un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene arată că Cecilia Malmström a subliniat necesitatea modificării legislației naționale din domeniul comerțului în conformitate cu cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului, pentru a consolida liberalizarea comerțului și transpunerea în practică a celor mai performante politici în asigurarea securității alimentare.

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreuna cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Tudor Ulianovschi.

Aceeași sursă precizează că interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fitosanitar, eliberarea certificatelor SPS pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, 67% din produsele R. Moldova au fost exportate pe parcursul primului trimestru din anul curent pe piața UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md