Un administrator de stat, un antreprenor și contabila sa, deferiți justiției. Au însuşit 10 mil.lei, care aparţineau Ministerului Mediului

Unui fost administrator al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău”, un antreprenor și contabila sa vor fi deferiți justiției, pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, cei trei au însuşit ilegal suma de 10 680 000 lei, care aparţineau Ministerului Mediului.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit raportul Curții de Conturi, auditorii căreia au depus declarații utile punerii sub învinuire a figuranților.

Astfel, în perioada anilor 2010-2012, a fost acordat un grant de către Ministerul Mediului pentru proiecte de reparare a digurilor de protecţie din satul Ustia, raionul Dubăsari și s. Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, iar ÎS „STI Chişinău” a primit în administrare 32 601 521 lei, care ulterior i-au fost transferate în mai multe tranşe, în calitate de beneficiar.

În continuare, administratorul ÎS „STI Chişinău”, având drept scop însuşirea ilegală a unei părţi din mijloacele financiare primite în gestiune, a intrat în cârdăşie cu un antreprenor din Criuleni şi contabila acestuia şi prin înţelegere prealabilă, cu folosirea situaţiei de serviciu, au întocmit o schemă frauduloasă, cu împărţirea rolurilor între ei.

Astfel, administratorul ÎS „STI Chişinău”, fără organizarea unei licitații, a încheiat cu agentul economic două contracte prin care, ultimul se obliga să transmită în arendă ÎS „STI Chişinău” 65 de mecanisme (tractoare, autocamioane, autocisterne, buldozere etc.) necesare efectuării lucrărilor de reparaţie a digurilor menţionate, cu stabilirea tarifelor pentru orele executate, transferând pe contul societății comerciale 11 296 389 lei.

În realitate, mecanismele menţionate n-au fost transmise pentru efectuarea propriu-zisă a lucrărilor asumate, cu excepţia a şapte din ele (4 autocamioane, 2 buldozere şi un excavator).

În final, contabila, implicată în schemă, urma să retragă banii din cont în vederea restituirii unui pretins împrumut şi cheltuielilor suportate de societatea comercială.

Prin acţiunile intenţionate ale acestora, cei trei figuranți au însuşit ilegal suma de 10 680 000 lei, care aparţineau Ministerului Mediului.

Aceștia nu și-au recunoscut vinovăția, refuzând să depună declarații.

Iar în cazul în care instanța îi va găsi vinovați de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari, inculpații riscă  o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, și repararea prejudiciului cauzat statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.