Socialiștii protestează în fața Curții Constituționale. Aceștia scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”// VIDEO

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează o acțiune de protest în fața Curții Constituționale, unde astăzi se va examina o sesizare a șapte deputați ai Partidului Liberal care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Socialiștii scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”, numindu-i pe liberali „barbari de dreapta”.

PSRM a declarat că, condamnă inițiativa Partidului Liberal privind legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, catalogând-o drept„ o provocare iresponsabilă din partea partidului agonizat al lui Mihai Ghimpu”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit socialiștilor, liberalii încearcă să acapareze atenția datorită răspândirii în societatea noastră „a urii și a intoleranței etnice, provocând conflictele cu tentă etnică”.

„ Statutul limbii moldovenești și statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică este baza unui consens național, a stabilității civile în societatea noastră multietnică. Garanția conservării, dezvoltării și funcționării limbii ruse și a altor limbi în țara noastră este prevăzută în Constituția Republicii Moldova. Orice încercare de a schimba această lege și de a ignora principiile unui consens național va duce la destabilizarea societății, care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor a declarat că susține inviolabilitatea tuturor prevederilor Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dispoziția privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.De asemenea, socialiștii au făcut un apel către toate forțele politice și civice de a se uni și „de a proteja pacea interetnică”.

De notat că în sesizarea depusă, deputații Partidului Liberal susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații liberali semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.