14:31:34 23.04.2024
Stiri

De ce protestează socialiștii în fața Curții Constituționale: Amenințări de la Comrat și Tiraspol

Social 04.06.2018 13:40 Vizualizări8014 Autor: Ziarul National
De ce protestează socialiștii în fața Curții Constituționale: Amenințări de la Comrat și Tiraspol


Partidul Socialiștilor din R. Moldova și-a mobilizat membrii la un protest în fața Curții Constituționale care urmează să examineze, în după-amiaza zilei de astăzi, sesizarea unul grup de deputați liberali care cer anularea statutului de „limbă de comunicare între națiuni” pentru limba rusă.

Socialiștii strigă, insclusiv în limba rusă, „Vrem dreptate” și „Moldova, stat de drept”, „Da pentru limba rusă”, spunând că au venit să „apere limba moldovenească și limba rusă”.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea acuză liberalii că „dezbină poporul și provoacă aceste conflicte interetnice”, adăugând că în Europa, spre care aspiră politicienii de dreapta din R. Moldova, „nu există problema limbii vorbite”: „Suntem aici pentru a spune că noi suntem mulți și noi suntem poporul”.

Anterior, liberalii au arătat că acest statut pentru limba rusă este prevăzut în cinci legi din R. Moldova, deși Constituția prevede clar, în art. 13, că limba rusă este limba unei minorități din R. Moldova.

„Cheltuim milioane de lei pentru traducerea actelor” în limba rusă, datorită faptului că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de „limbă de comunicare” în R. Moldova, au argumentat liberalii.

În sprijinul limbii ruse au sărit și găgăuzii. Bașcana Irina Vlah susține că anularea acestui statut pentru limba rusă ar întoarce R. Moldova la situația din anul 1990, are drept scop „excluderea limbii și culturii ruse din viața socială a republicii”, iar autoritățile Găgăuziei „vor utiliza toate măsurile” pentru a apăra interesele găgăuzilor.

Și liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat de presa rusă, anunță că o decizie împotriva limbii ruse ar putea determina Transnistria „să decidă separarea de R. Moldova și obținerea recunoașterii independenței” acestei regiuni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md