Investiții de mii de euro și nenumărate ore de antrenament. Cât te costă să devii un jucător de tenis în Republica Moldova

tenis2

În spatele unui jucător de tenis de performanță nu stă doar pasiunea și munca, dar și investițiile considerabile din partea părinților. În prezent, tenisul de câmp este unul dintre cele mai scumpe sporturi care poate fi practicat la noi în țară. Cu toate acestea, tot mai mulți părinți își doresc ca anume copii lor să devină jucători profesioniști de tenis, puțini cunosc însă, cât i-ar costa această dorință.

Viitorii campioni se antrenează de la vârsta de 5 ani

Potrivit lui Maxim Bulat, jucător și antrenor de tenis, un copil care își dorește performanțe în acest sport, ar fi preferabil să înceapă a juca tenis de la vârsta de 5-6 ani sau cel mult de la 10 ani. „Aici ar trebui să conștientizăm că vor munci dublu pentru ai ajunge din urmă pe ceilalți copii, care au început antrenamentele de la o vârsta fragedă”.

Potrivit tenismenului, pentru început copiii ar fi bine să se antreneze de 3 ori pe săptămână, dar cu avansarea în carieră antrenamentele vor fi în creștere.

Primele investiții – în echipament

Prima investiție va fi cea în echipament. În magazinele din Chișinău o rachetă profesională pentru copii începe de la 300 de lei și poate ajunge până la 1100 de lei. Pentru maturi investițiile se triplează, de la 550 până la 3700 de lei. Prețul depinde de greutatea rachetei de tenis, firma, dar și calitatea. Mai mult, la rachetele profesionale racordarea trebuie achitată aparte. Mingile de tenis costă de la 160 de lei, iar prețul variază în funcție de câte sunt în pachet. Ce ține de vestimentație, atunci fustele pot costa între 500 și 800 de lei, maiourile de la 700 până la 1000 de lei, chipiurile de la 150 de lei, iar încălțămintea de la 1700 până la 3000 de lei. Prețurile variază în funcție de unde sunt procurate, dar și de vârsta copilului. Ce ține de teren, atunci prețul unui antrenament variază de la un club la altul. Astfel, abonamentele fără antrenor încep de la 300 de lei, iar cele cu antrenor ajung până la 3500 de lei.

tenis1

Daniela Ciobanu este o tenismană din Republica Moldova care se antrenează de la vârsta de  7 ani. În prezent, Daniela are 23 de ani și mai multe victorii în palmares.

„Chiar la vârsta de 10 ani am câștigat turnee naționale, însă eu nu le consider un rezultat mare. Am participat la turnee în România sau Ucraina și de acolo puțin câte puțin au și venit câștigurile, experiența și încrederea. Cred că și ultimul antrenor pe care l-am avut, a reușit să-mi evidențieze bine jocul și starea fizică pe teren, ceea ce a dus la rezultate bune într-o perioadă scurtă de timp”.

Investeam în tenis în jur de 1000-1500 de euro

„Părinții mei investeau în jur de 1000-1500 euro pentru antrenamente, echipament, racordare și mingi, și asta doar atunci când mă aflam acasă în perioada de pregătire. Atunci când plecam în turnee cheltuielile erau mai mari.

tenis

Din experiența sa, tânăra spune că echipamentul trebuie schimbat periodic, rachetele de dorit o dată pe sezon sau la două sezoane, racordarea la fiecare al doi-lea sau al trei-lea antrenament, mânerele rachetei o dată în săptămână, încălțămintea sport, o dată la 3-6 luni în funcție de teren, iar vestimentația după propria dorință.”

Câte cheltuieli sunt recompensate

„Dacă cheltuielile sunt sau recompensate, depinde cum jucam la turneele profesioniste. Doar acolo jucătorii sunt plătiți pentru rezultatele sale. Cu cât mai mult evoluezi la turneu cu atât mai bine, dar depinde și de rangul turneului. La juniori aveam norocul și de ceva sponsorizări precum ar fi rachetele, racordajele sau forma sportivă, în rest toate cheltuielile erau suportate de către părinți”.

Studentă stagiară: Valeria Baciu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente