Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (II). Cine sunt câștigătorii

Pe 1-3 iunie a avut Hackathonul societății civile la Minsk. Participanții au creat instrumente IT, care vor să rezolve problemele cu care se confruntă societatea zi de zi. Moldova.org a scris, ieri, despre o parte dintre participanți. În continuare, vi-i prezentăm pe alți participanți ai Hackathon-ului.

Uladzislau Laurychenka vine din Federația Rusă și este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. În cadrul evenimentului, Uladzislau a fost mentor pentru participanți.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1885034244849643/

Uladzislau organizează și desfășoară evenimente, activități de consolidare a capacităților pentru organizațiile nonguvernamentale. Obiectivele principale ale organizației pe care o reprezintă Uladzislau „Teplitsa of Social Technologies” sunt creșterea eficienței activității online ale ONG-urilor și instruirea acestora în dezvoltarea paginilor web moderne și a instrumentelor digitale, urmând cele mai bune practici de implicare publică și de strângere a fondurilor digitale.

Platformă pentru voluntari și pentru organizații

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1886946181325116/

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari. „Această platformă va ajuta ambele părți să se întâlnească fără intermediari. Fiecare utilizator se va înregistra pe această platformă și va lăsa o descriere ”, povestește tânăra.

„Chișinău, orașul luminilor”

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1886121628074238/

Sergiu Bejenari este activist civic în Republica Moldova. Proiectul tânărului se numește „Chișinău, orașul luminilor”. Cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea să raporteze unde și la care pilon de electricitate nu funcționează. Tânărul a avut nevoie de harta tuturor pilonilor din Chișinău, însă nu a  primit-o de la Primăria Chișinău, întrucât cea din urmă nu ar dispune de una. Din acest motiv, activistul a modificat conceptul aplicației. Ce schimbări a făcut Sergiu și ce fel de informație a primit de la Primăria Chișinău, vedeți în filmulețul de mai sus.

„Bugetul pe hartă”

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1887102394642828/

Igor Krechkevych vine din Ucraina şi este analist bugetar. Proiectul tânărului se numeşte „Budget on a map”, prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Cu ajutorul acestui instrument, utilizatorul va putea afla despre detaliile tehnice ale unui obiect dintr-o localitate, tranzacții de fonduri bugetare legate de acesta, informații despre compania executantă – director și beneficiar final.

Scopul acestei platforme este descurajarea abuzurilor de fonduri și secretizării informațiilor de nivel local. „În așa mod administrațiile locale sunt mai responsabile față de ministere, instituții dar și față de publicul larg”, spune Igor.

Cei patru câștigători ai Hackathonului sunt:

ProCancer – un bot care oferă instrumente pentru prevenirea cancerului, colectarea datelor medicale și formarea statisticilor;

Dicționarul de prietenie – aplicație on-line pentru a ajuta jurnaliștii din mass-media online să reducă limbajul ostil față de minorități (gen, migranți, persoane cu dizabilități etc.;

Doika – modul care ajută la strângerea de fonduri pentru activitatea ONG-urilor;

Lib4You – serviciu pentru căutarea rapidă și ușoară a bibliotecilor și cărților rare din bibliotecile din Ucraina.

Unul dintre aceste patru proiecte va fi pe deplin dezvoltat și lansat cu sprijinul Uniunii Europene.