14:50:51 28.03.2024
Stiri

Ce au în comun Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu

Opinii 04.06.2018 09:01 Vizualizări4765 Autor: Nicolae Negru
Ce au în comun Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu


Semne diacritice

Dodon suferă un nou eșec foarte dureros. Proeuropenii au reușit și de data aceasta să apere „reduta” capitalei, oprind ofensiva socialistă. Andrei Năstase, candidat PPDA-PAS, a obținut cu aproape 13 mii de voturi mai mult decât candidatul PSRM, Ion Ceban, mobilizând, în afară de cei 71 mii de alegători din primul tur, încă 58 mii de alegători.

Victoria și funcția de primar al Chișinăului i-a adus-o votul geopolitic, cetățenii care nu au putut accepta să fie dat jos drapelul UE și arborat drapelul roșu cu stea sovietică pe Primăria capitalei. Și chemările unor politicieni de peste Prut (a lui Băsescu, Orban, Cioloș ș.a.), nu au răsunat în gol, producând efect printre unioniștii care vorbeau despre neparticipare la alegeri.

Va înțelege sau, mai bine zis, va ține cont Năstase că s-a votat nu atât pentru el, cât împotriva lui Ceban, al cărui potențial ca primar pare mai solid? Vom trăi și vom vedea. Prima sa declarație că e pregătit să conlucreze la nivel instituțional cu administrația centrală e un semnal bun.

Ceban nu a reușit să atragă în plus față de primul tur nici 30 de mii de voturi. Se poate presupune că peste zece mii de votanți ai Silviei Radu l-au preferat pe Năstase, a cărui victorie, după cum am mai spus, nu are cum speria PD și este preferabilă victoriei candidatului PSRM. Imaginea guvernării, responsabilă pentru organizarea unor alegeri libere și corecte, are de câștigat în fața partenerilor occidentali.

Faptul că liderul unui partid de opoziție devine primarul capitalei, în condițiile unei prezențe relativ modeste la vot (ceea ce înseamnă că nu ne aflăm în condiție de „revoluție”), poate ridica un prim semn de întrebare asupra gradului de „capturare” a statului și poate fi un început de discuție despre perspectiva unei coaliții proeuropene și, implicit, a dezoligarhizării Republicii Moldova după alegerile parlamentare din toamnă. Poate fi cu respectarea condiției puse de Bruxelles privind recuperarea miliardului furat și pedepsirea hoților și complicilor din instituțiile statului. Discuțiile vor depinde, firește, și de realismul PAS și PPDA.

Prin această înfrângere se confirmă limitele ascensiunii PSRM și restrângerea câmpului său electoral. Obținerea majorității parlamentare în viitoarele alegeri nu mai pare sigură și deziluzia Moscovei o va resimți și Dodon.

S-a încheiat etapa ușoară a misiunii lui Năstase, începe cea mai grea. Declarația sa de la secția de votare precum că a optat pentru un primar „demn și curajos”, referindu-se la propria persoană, vorbește despre el nu mai puțin decât promisiunile din campania electorală. Punem pariu că și Ghimpu va pretinde să-i transmită „ștafeta” demagogică, rămasă de la Chirtoacă.

Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu au în comun un lucru care spune mult despre esența alegerilor din Chișinău: doar acești trei candidați au avut la dispoziție televiziuni care s-au dedicat promovării lor și compromiterii oponenților principali. Ceilalți candidați, unii dintre care mai buni decât primii trei din punct de vedere profesional, nu au beneficiat de șanse egale în competiția electorală. Și bătălia la parlamentarele din toamnă se va da între televiziunile din spatele acestor trei candidați, reprezentând PPDA, PSRM și PD.

Deși anunțase o declarație de presă din sediul de campanie, cum se obișnuiește „în țările civilizate” (și cum a procedat Ion Ceban), noul primar ales s-a răzgândit și a plecat la Jurnal TV. Aceasta sugerează că Năstase nu este complet autonom în luarea deciziilor, că televiziunea care l-a făcut lider îi stabilește și agenda.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md