miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProgramul tehnologic Syngenta în controlul făinării la măr

Programul tehnologic Syngenta în controlul făinării la măr

Recomandate

Boala este întâlnită cu precădere pe soiurile sensibile la făinare, unde provoacă pagube semnificative, dacă nu este ținută sub control. Supraviețuiește peste iarnă pe plante, în mugurii infectați și în lăstarii atacați. Nu are neapărat nevoie de apă pentru sporulare. Ciuperca se dezvoltă la suprafața frunzei. Sunt infectate cu precădere numai frunzele noi și tinere, care sunt sensibile, în vârstă de 3-6 zile. Boala are o dezvoltare explozivă după înflorit. Făinarea are o perioadă scurtă de incubare (3-5 zile), mai multe generații într-un interval scurt de timp.

Temperatura optima pentru germinarea sporilor este de 20-22°C și umiditatea atmosferică>70%. Infecția pe fructe se face imediat după scuturatul petalelor. Mugurii infectați sunt mai sensibili la îngheț peste iarnă. Făinarea atacă mugurii, frunzele, inflorescențele, lăstarii și fructele.

Este prezentă de la începutul dezmuguritului, când infectează organele vegetative gata formate. Lăstarii și frunzele infectate nu mai evoluează normal, se acoperă cu o pâslă pulverulentă, albă, cu aspect făinos, iar, în cele din urmă, frunzele se înroșesc, se usucă și cad. O parte dintre mugurii florali evoluează până în faza de răsfirare a inflorescenței, după care se usucă și cad. Florile atacate de ciupercă prezintă petale alungite, culoare verzuie; de cele mai multe ori sunt sterile, se usucă și cad.

Frunzele cu făinare sunt mai mici, deformate, se brunifică, gofrează și sunt casante, iar în cele din urmă cad. Lăstarii atacați sunt acoperiți de o pâslă albă, nu cresc normal, lemnul nu se coace corespunzător și în majoritatea cazurilor îngheață în timpul iernii.

Atacul pe fructe este foarte rar și se prezintă sub forma unor crăpături neregulate mai mult sau mai puțin adânci.

Programul tehnologic Syngenta în controlul făinării la măr

THIOVIT JET  80 WG  –  fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării la vița de vie și la măr și cu efect secundar împotriva acarienilor

THIOVIT JET 80WG influențează procesele vitale ale patogenului. Acţionează şi prin faza de gaz. Se fixează bine de organele tratate. Eficacitatea înaltă şi de lungă durată se datorează şi mărimii optime a particulelor de substanţă activă. Forma preparativă permite dozarea produsului cât mai sigur şi inofensiv. În contact cu apa, imediat formează o suspensie omogenă şi stabilă (calitatea formulării, microgranule dispersabile în apă, asigură o mai bună omogenizare a soluției, pregătirea soluției într-un timp mai scurt, nu înfundă duzele și se produce mai puțin praf).

Recomandări de aplicare

Substanța activă: Sulf 800 g/kg. Forma preparativă: microgranule dispersabile în apă. Ambalat la 20 kg.

TOPAS 100 EC – un fungicid de clasă împotriva făinării

TOPAS 100 EC –  Cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi (castraveți, coacăz, coacăz negru, viță de vie, piersic, căpșun, vișin, zmeur, măr, trandafir decorativ).

Mod de acțiune: Sistemic, Mezosistemic, Preventiv, Curativ

TOPAS 100 EC este absorbit rapid de către toate părțile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) și distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas acționează și prin vapori, protejând și zonele care nu au fost atinse de produs. Inhibă biosinteza ergosterolului din pereții celulari ai patogenului.

Recomandări de aplicare

Substanța activă: Penconazol 100 g/l. Forma preparativă: concentrat emulsionabil. Ambalat la 1 litru.

ALTO SUPER 330 EC  manifestă o eficacitate deosebită împotriva făinării la pomi fructiferi

ALTO SUPER  330 EC este un fungicid ce conţine două substanţe active, ciproconazol şi propiconazol, cu efect preventiv şi curativ și manifestă o eficacitate deosebită împotriva făinării la pomi fructiferi. ALTO SUPER  330 EC își începe rapid acțiunea de combatere a bolilor și are efect de durată. Stopează infecţiile chiar dacă acestea sunt declanşate. Compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar. Rezistent la spălare deja după o oră de la administrare. Norme de consum mici. Asigură o calitate înaltă a producției.

Mod de acțiune: După administrare este absorbit rapid de organele verzi ale plantelor și acropetal distribuit în toată planta. Astfel, datorită proprietăților sistemice ale substanțelor active, sunt protejate și țesuturile tinere care au apărut în următoarele zile de la administrare. Produsul este foarte eficient atunci când este administrat preventiv sau în cel mai scurt timp după instalarea infecţiei.

Recomandări de aplicare

Substanța activă: Ciproconazol 80 g/l + Propiconazol 250 g/l. Forma preparativă: concentrat emulsionabil. Ambalat la 5 litri.

Cere produsele de la distribuitorii oficiali ai companiei Syngenta în Repulbica Moldova!

(Vadalex-Agro SRL, FPC Bioprotect SRL, Fertilitatea – Chisinău SA, Licorent-Agro SRL, Protecția Plantelor SRL, CP C.V.A. – VIROCAGRO, Gold Corn SRL).

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale