23:18:24 24.04.2024
Stiri

Numărul mare de ARESTURI și ÎNCARCERĂRI din Transnistria îngrijorează experții ONU

Social 03.06.2018 11:00 Vizualizări1510 Autor: Ziarul National
Numărul mare de ARESTURI și ÎNCARCERĂRI din Transnistria îngrijorează experții ONU


Numărul mare al cazurilor de arest și încarcerări, precum și condițiile de detenție precare rămân în continuare a fi o problemă majoră în Transnistria.

Aceasta este una dintre îngrijorările expuse de expertul ONU Thomas Hammarberg, care a efectuat o vizită în R. Moldova în perioada 28 mai – 1 iunie 2018 și a avut întâlniri cu factori de decizie, reprezentanți ai societății civile, partenerilor de dezvoltare și alte persoane de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Într-o conferință de presă susținută la finele vizitei sale în republică, Hammarberg a subliniat faptul că și femeile se confruntă cu inegalități în viața socială, economică și politică, iar violența în familie este încă răspândită.

Expertul a mai arătat că sunt necesare mai multe reforme în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, inclusiv în ceea ce privește mecanismul de determinare a dizabilității, educația incluzivă, capacitatea juridică, implementarea reformelor privind dezinstituționalizarea acestora etc. De asemenea, situația romilor este gravă și foarte îngrijorătoare. Mulți membri ai comunității romilor sunt analfabeți, fără documente de identitate și săraci, iar o bună parte din fetele și băieții de origine romă sunt marginalizați în grădinițe și școli.

Spațiul pentru activitatea ONG-urilor trebuie extins și consolidat, mai recomandă expertul ONU: „În rândul unora dintre interlocutorii noștri din societatea civilă există îngrijorări privitor la consecințele și eventuala interpretarea a celor mai recente prevederi de reglementare privind ONG-urile”.

„Elaborarea unui Plan de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru regiunea transnistreană, consolidarea instituțiilor și mecanismelor drepturilor omului, colectarea datelor consolidate, promovarea educației în domeniul drepturilor omului și colaborarea cu mass-media pentru a încuraja o cultură a drepturilor omului sunt printre precondițiile-cheie pentru o îmbunătățire substanțială a situației drepturilor omului. Este esențial ca colaboratorii de poliție, lucrătorii din domeniul asistenței medicale, învățătorii și reprezentanții altor profesii-cheie să fie bine instruiți pentru a-și îndeplini rolurile și funcțiile în vederea asigurării protecției și promovării depline a drepturilor omului. Cooperarea pozitivă și constructivă cu societatea civilă este esențială pentru atingerea acestor obiective”, a declarat Thomas Hammarberg.

Menționăm că același expert a mai efectuat anterior o vizită în R. Moldova, iar în raportul său din 2013 a formulat 38 de recomandări referitoare la drepturile omului în regiunea transnistreană.

De atunci și până acum, reprezentantul ONU a remarcat o creștere a nivelului de conștientizare a drepturilor omului în regiunea transnistreană: „În câteva domenii-cheie precum drepturile persoanelor cu dizabilități, prevenirea și tratamentul HIV/SIDA, al tuberculozei, situația în general s-a îmbunătățit. Schimbările de percepție cu privire la dizabilitate și de recunoaștere a drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt evidente. Apariția unei platforme dinamice pentru persoanele cu dizabilități în cadrul societăți civile, precum și a inițiativelor de succes care se axează pe creșterea accesibilității clădirilor și spațiilor publice, se numără printre evoluțiile pozitive care merită a fi menționate”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md