21:43:56 23.04.2024
Stiri

Guvernul intenționează să înființeze AMBASADE ale R. Moldova în alte PATRU state

Politică 02.06.2018 15:30 Vizualizări1545 Autor: Ziarul National
Guvernul intenționează să înființeze AMBASADE ale R. Moldova în alte PATRU state


Guvernul intenționează să deschidă ambasade ale R. Moldova în alte patru state, iar proiectele privind înființarea misiunilor diplomatice sunt supuse acum consultărilor publice.

Potrivit documentelor, autoritățile își propun să deschidă misiuni diplomatice în Argentina, Ghana, India și Irlanda.

Dacă în Irlanda se dorește a marca astfel relațiile politice dintre cele două state, în celelalte cazuri ar fi vorba de dezvoltarea relațiilor economice.

„Înfiinţarea Ambasadei Republicii Moldova la Dublin ar avea şi o conotaţie politică şi diplomatică simbolică, ținând cont de faptul că în 2019 ambele țări vor marca 20 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice (13 iulie 1999)”, argumentează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Argentina este cel mai mare exportator şi al treilea cel mai mare producător de produse derivate din soia din lume. De asemenea, se evidenţiază drept cel mai mare exportator şi al patrulea cel mai mare producător de biodiesel din lume”, se arată în nota informativă a proiectului care vizează eventuala deschidere a Ambasadei R. Moldova în Argentina.

O nouă ambasadă se propune a fi deschisă în Accra, Republica Ghana: „Instituirea Ambasadei la Accra va facilita dezvoltarea dialogului politic şi sectorial cu instituţiile de stat şi sectorul privat din Republica Ghana, oferind posibilități de conlucrare pe probleme de interes reciproc cu aceasta ţară, precum şi cu statele din regiune, cum ar fi Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş, Burkina Faso, Togo ş.a. atât în context bilateral, cât şi multilateral, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale”.

O misiune diplomatică a R. Moldova la New Delhi, India, ar fi necesară, pentru că acest stat „constituie o piață enormă și o oportunitate excepțională de cooperare economică pentru orice stat, inclusiv pentru Republica Moldova”.

Menționăm că R. Moldova a inaugurat, pe 10 mai curent, o Ambasadă în Emiratele Arabe Unite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md