Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [SONDAJ] Tot mai mulți milionari…

[SONDAJ] Tot mai mulți milionari în cea mai săracă țară

Săracă şi bogată. Deşi rămâne cea mai săracă ţară din Europa, R. Moldova este în creștere la numărul de milionari. În 2017, potrivit Inspectoratului Fiscal de Stat, venituri mai mari de un milion de lei au declarat 1792 de persoane, cu 243 mai multe decât în 2016. Neoficial, aceste date s-ar putea să fie şi mai mari. Cel mai vârstnic milionar are 80 de ani, cel mai tânăr – 24.

Cine poate deveni milionar în R. Moldova?

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Oricine poate fura. Şi fura mult. Mai ales de la stat, adică ne poate fura pe noi: din salarii, pensii, indemnizaţii, alocaţii pentru sănătate, împrumuturi de stat, infrastructură, servicii. Asta e. Cine fură mai tare? Cine are mai multă putere. De sus în jos. Fură ei şi cei din anturajul lor, ajutaţi de cei din instituţiile de drept, care le acoperă hoţiile. De la 1990 încoace, rar cine a fost la putere şi nu a furat. Unde-s banii? În palate, castele, iahturi, avioane private, în bănci şi ţări străine. Cazul miliardului furat nu e singura mare hoţie. Şi Şor nu e singurul care a furat. Şor are listă, în care şi-a notat cu cine a furat, cui a dat, cât a dat şi pentru ce a dat… În R. Moldova se fură non-stop. Se fac bani grei din achiziţii, tendere, drumuri, împrumuturi de stat, contrabandă, narcotice, trafic de fiinţe şi organe… Milioanele nu se fac din bani curaţi. În R. Moldova e aproape imposibil să devii milionar pe căi cinstite. Cunosc câteva cazuri, dar preţul, pentru a te ţine pe linia de plutire, este enorm. Trebuie să fii din gaşcă. Şi să faci ce face gaşca.

Ludmila Bolboceanu, profesor universitar

Noi cunoaştem, în linii mari, cine sunt bogaţii şi din ce bani. Şi ai cui copii sunt tinerii milionari. Fiscul, dacă tot ne-a oferit această informaţie, era bine s-o fi clasificat pe vârste, pe domenii de activitate, perioade, ca să ne dăm seama din ce şi-au făcut banii aceşti milionari şi de unde sunt – din politică, din business-ul privat, din cel de stat, sunt miniştri, deputaţi, şefi de stat, bancheri, judecători, procurori, că profesori şi medici nu au cum fi, pentru că din salariile pe care le au, nu ai cum face milioane, cu excepția, poate, a celor care practică învățământul sau medicina privată. Curios ar fi fost să știm situația şi la sate, pentru că avem aici o mână de lideri care au luat pământul de la oameni şi le dau ce le trece printre degete, iar ei se îmbogățesc. Cunosc cazuri. Aș fi dorit ca printre cei 1800 de milionari să fie şi băieţi tineri care au mers peste hotare, au adunat un ban, au revenit acasă, au pus pe picioare o afacere şi au un ban al lor, dar mi-e greu să cred. La noi banul curat se face mult mai greu decât cel furat.

Victor Leancă, Uniunea Pensionarilor din Moldova

Eu am ani destui, peste 46 lucraţi în pedagogie, şi trăiesc cu o pensie din care caut să mă descurc de la o lună la alta. Şi nu sunt singurul. Ce vreau să zic? Că milionar din salariu în R. Moldova nu te faci. Şi nici pe căi curate, chiar fiind ministru sau deputat. Problema e alta, că cei cu mandat de deputaţi, miniştri, preşedinţi, procurori, judecători şi ce mai sunt profită de mandat şi îşi fac interesele pe contul funcţiei. E prea mare corupția. Şi injustiția. Dacă s-ar afişa lista celor 1792 de milionari, o să vedem că peste 90% sunt de alde Şor, Plahotniuc, Dodon şi alţii ca ei, care fie fac parte din regim, fie slujesc regimul. Pe fundalul sărăciei generale şi a celor peste 520 de mii de pensionari cu venitul sub nivelul coșului minim de consum, a fi milionar în R. Moldova mi se pare chiar imoral.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Într-un stat banditesc, ca al nostru, în care se fură cu miliardele, numai bandiții pot deveni milionari. Nu un profesor, un savant, un scriitor… Iar în locul miliardelor furate, avem Edelvaisul lui Plahotniuc, care, după ce ne-a furat, umblă prin popor, pe banii noștri, cu pomeni şi cu concerte. E grav. Unde am pornit să ajungem în 1990 şi unde suntem? Mafia, prin corupție, a pus mâna în totalitate pe putere în stat şi s-a transformat, asemeni mafiilor internaţionale, într-un holding. Noi nu suntem stat. E straşnic ce se întâmplă. Şi mai straşnic e că lumea noastră, după ce a fost furată, se lasă cumpărată cu o lingură de mâncare sau un concert de-al lui Şor, Plahotniuc sau Dodon. Europenii trebuie să înceteze să se mai joace cu ei. Altfel ajungem la maidan.