18:03:24 28.03.2024
Stiri

ALARMANT // Zeci de cazuri de RUJEOLĂ, înregistrate în luna mai în R. Moldova: Victimele NU fusese vaccinate împotriva acestei boli

Social 01.06.2018 12:30 Vizualizări1923 Autor: Ziarul National
ALARMANT // Zeci de cazuri de RUJEOLĂ, înregistrate în luna mai în R. Moldova: Victimele NU fusese vaccinate împotriva acestei boli
Poză simbol


Pe parcursul lunii mai curent, în R. Moldova au fost înregistrate deja 26 de cazuri de rujeolă. În total, de la începutul anului curent au fost confirmate 28 de cazuri de rujeolă, șase dintre care la persoane care au fost în statele vecine (Cernăuți, Odesa, Vinița, Kiev și Reni din Ucraina și Cluj, România), unde se înregistrează numeroase cazuri de decese din cauza acestei boli.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că două cazuri de import al bolii au fost cauza răspândirii ulterioare pe teritoriul R. Moldova - în mun. Chișinău 13 cazuri secundare și în raionul Drochia nouă cazuri secundare.

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 7-17 ani, reprezentând aproape jumătate din cazuri, fiind afectați și trei copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Din numărul total al bolnavilor, 21 sau 75% sunt de etnie romă.

În majoritatea cazurilor, 68%, persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nicio doză de vaccin împotriva rujeolei. Doar doi au fost vaccinați cu două doze de vaccin, ultima în anul 2002, ceea ce determină o durată lungă de la vaccinare de 16 ani. Cu o singură doză au fost vaccinate șapte persoane, dintre care doi copii au fost vaccinați cu 5 zile înainte de la debutul bolii și organismul nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați.

Medicii se declară alarmați de faptul că rujeola se răspândește extrem de rapid pe teritoriul R. Moldova și îndeamnă populația să conștientizeze faptul că „luarea deciziei de a nu fi vaccinat este una iresponsabilă”, care creează riscul de răspândire a rujeolei, boală cu complicații grave pentru sănătate, soldate inclusiv cu decese.

Autoritățile responsabile atrag atenția că rujeola este șase ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, cum ar fi infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare.

Acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei (ROR) în anul 2017 a fost de 87% în R. Moldova, insuficient pentru a proteja fiecare persoană de boală.

Menționăm că situația în țările vecine rămâne a fi una alarmantă. În Ucraina au fost înregistrate de la începutul anului curent 18144 de cazuri, dintre care opt persoane au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunile Ivano-Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov și Kiev. În România au fost înregistrate în acest an 13 563 de cazuri, soldate cu 55 de persoane decedate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md