18:30:42 20.04.2024
Stiri

FUMIGAȚII cu tămâie și ierburi de leac pentru trup și suflet

Știri 01.06.2018 20:05 Vizualizări7283 Autor: Ziarul National


FUMIGAȚII cu tămâie și ierburi de leac pentru trup și suflet Sursa: cuochiipetine.ro

Fumigațiile cu tămâie și smirnă se număra printre cele mai vechi leacuri de vindecare și purificare. Ierburile medicinale sunt și ele folosite pentru fumigații și sunt prețuite pentru proprietățile lor curative. Iată ce rol au aceste fumigații, cum trebuie făcute și ce plante sunt cele mai potrivite.

Din vremuri vechi, s-a păstrat obiceiul de a purifica locuința și aerul din casă prin fumigații și rugăciuni. Oamenii credincioși chemau un preot să le sfințească familia și casa și să răspândească în toate camerele parfumul suav de tămâie.

Fumul aromat alungă bolile

Fumigațiile se numără printre cele mai vechi practici de vindecare. Erau folosite deopotrivă în Asia, în India, în Egiptul antic, în Elada lui Homer și apoi în bisericile creștine ale Evului Mediu. Rășinile aromate precum tămâia și smirna și plantele medicinale, bogate în uleiuri eterice, erau folosite cel mai adesea la fumigații. Acestea aveau darul de a curăța și purifica aerul pe care îl respirau bolnavii, induceau o stare de liniște și relaxare și contribuiau la atmosfera pioasă de reculegere.

Bineînțeles, se credea pe vremuri că fumigațiile cu plante sacre au puterea de a alunga duhurile rele, deochiul, bolile, energiile necurate care sălășluiau în casele cu oameni năpăstuiți de boli și de necazuri. Fumul ierburilor de leac ajuta trupul, dar și sufletul, restabilea pacea și oamenii aveau mai multă încredere în puterea rugăciunilor lor.

Șamanii indieni, spre exemplu, credeau că fumul se agață de tot ce este malefic într-o casă și risipește apoi afară toate relele, demonii, bolile și influențele necurate.

Ierburile bune pentru fumigații

Din pleiada de flori și plante de leac ale românilor, doar câteva au proprietăți curative excepționale, care sunt accentuate prin fumigație. Salvia este cea mai cunoscută și utilizată în astfel de ritualuri. Este urmată de pelin, ienupăr, lavandă, busuioc, mentă, mușețel și crenguțe tinere de brad sau de cedru.

Salvia și pelinul simbolizează energia pământului, ienupărul și busuiocul sunt reprezentative pentru foc, menta și mușețelul semnifică apa, iar bradul, aerul. S-a demonstrat că fumul ierburilor vindecătoare conține numeroase proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.

Fumul plantelor combate deopotrivă microbii și energiile negative care se adună în casă, mai ales când a fost cineva bolnav. De asemenea, fumigațiile ajută când te muți într-o casă nouă, când faci o schimbare importantă în locuință sau când familia trece printr-o perioadă mai grea și necazurile se țin lanț de tine.

Tămâia și smirna acționează asupra sistemului nervos

Mulți credincioși au obiceiul de a face fumigații cu tămâie sau cu smirnă, acasă, când se roagă în timpul marilor sărbători. Dar acest obicei nu este benefic doar pentru rugăciuni. Se știe că cele două rășini aromate au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și tonice. Fumul parfumat de tămâie sau smirnă acționează asupra sistemului nervos, calmează și echilibrează, alungă tensiunile emoționale și te ajută să îți controlezi impulsurile nervoase. Fumigațiile cu tămâie sunt recomandate în special celor care suferă de anxietate, celor care au insomnii și bufeuri, precum și celor care suferă de nevroze.

La fel de bune ca tămâia pentru fumigații mai sunt și rășinile exotice aduse de peste Ocean, precum rășina Pinon, care produce un fum intens parfumat sau rășina de Copal, cu parfum dulce, care ajută în timpul orelor de meditație.

Aceste fumigații sunt indicate seara, în special în orele de liniște, când te poți concentra asupra energiilor pozitive din interiorul tău. Dar mai sunt indicate și în cazul în care ai gripă sau ai răcit, pentru că fumul ajută la combaterea virusurilor specifice bolilor de sezon. Iar parfumul relaxant alungă durerile de cap care te supără când ești răcită și ajută la ameliorarea durerilor în gât.

Bețișoarele parfumate, controversate

Sunt tot mai multe discuții și avertismente legate de bețișoarele parfumate. Este mult mai simplu să arzi câteva bețișoare, aromate cu diverse parfumuri sintetice, dar efectul lor nu este același. Din contră, multe dintre ele conțin diverse substanțe toxice pentru organism. În magazinele naturiste se găsesc tămâie naturală și ierburi uscate special pentru fumigații, precum și cărbuni. Plantele și rășinile naturale sunt cele mai indicate și nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Cum se fac fumigațiile după ritualurile vechi

Este foarte important ca rășina sau ierburile pe care le folosești să nu ardă, să nu ia foc. De aceea, este indicat să folosiți cărbuni care ard mocnit, special concepuți pentru fumigații și pe care îi găsești în magazinele cu produse naturiste. Fumul trebuie împrăștiat în cele patru zări, către cele patru puncte cardinale, iar primul trebuie să fie întotdeauna răsăritul, de unde vin lumina, viața și binecuvântarea divină.

Când folosești ierburi de leac, este bine să combini plante care reprezintă elementele esențiale ale vieții, și anume aerul, apa, pământul și focul. Nu toate plantele medicinale pot fi folosite la fumigații. Sunt indicate doar acele plante care conțin anumite uleiuri eterice.

Sursa: cuochiipetine.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md