‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPolonia va pierde miliarde de euro din fondurile europene de dezvoltare a suprafețelor rurale

Polonia va pierde miliarde de euro din fondurile europene de dezvoltare a suprafețelor rurale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Conform comisarului european, Corina Cretu, fondurile europene acordate Poloniei se vor reduce substanțial și această țară va primi cu 26,6% mai puțini bani pentru fondul de dezvoltare a suprafețelor rurale. Și țări precum Ungaria, Cehia, Slovacia sau țările baltice vor primi fonduri reduse în viitorul exercitiu financiar al PAC, relatează hotnews.ro.

Comisia Europeană informase încă din 2 mai că fondurile destinate dezvoltării suprafețelor rurale vor fi reduse cu 17% în viitorul PAC, însă Polonia este țara care va pierde cel mai mult. Conform oficialilor polonezi, fondurile pentru dezvoltarea rurală sunt extrem de importante, având în vedere nevoia de infrastructură a acestor comunități iar reducerea cu 26,6% a fondurilor nu le servește interesele.

„Pentru noi fondul acesta este foarte important, pentru că finanțează modernizarea economiilor locale, zonele din jurul satelor, construirea drumurilor locale, canalizarea, conductele de apă”, a spus acum două săptămani la Bruxelles Viktor Szmulewicz, președintele Consiliului Național al Camerei Agricole.

Polonia ar plăti polița pentru încalcarea statului de drept

Pe 2 mai, UE propunea un mecanism prin care să suspende plățile directe către țările care nu respectă statul de drept. Chiar dacă o hotărâre oficială nu a fost adoptată până în prezent, UE ar putea dezavantaja statele care se confrunta cu astfel de crize politice și ar putea reduce fondurile europene acordate acestora.

Polonia ar putea fi sancționata și pentru lipsa de solidaritate în ceea ce privește criza refugiaților, lucru care a înrăutățit imaginea țării la nivel de UE.

Cum vor evolua fondurile acordate României

În noul exercițiu financiar al PAC, fondurile europene acordate României nu se vor reduce, ba chiar vor înregistra o creștere ușoară de 0,4%. Astfel, România va primi peste 13 miliarde de euro în noul PAC. Motivul pentru care România va primi fonduri cu 0,4% mai mari este legat de continuarea convergenței, adică încercarea UE de a egaliza subvențiile acordate statelor membre.

‹ adv ›

Pentru a fi aprobat, proiectul de buget aferent anilor 2021 – 2027 trebuie să fie adoptat în unanimitate de toate cele 27 de state membre. Comisia Europeană încearcă sa finalizeze negocierile până în mai 2019, înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Totuși, în condițiile nemulțumirilor invocate de mai multe state membre, negocierile s-ar putea prelungi până la finele anului 2020, adica înainte de implementarea propriu-zisă a noului buget.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›