Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Câţi bani au fost recuperaţi…

Câţi bani au fost recuperaţi din miliardul furat

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că până în luna martie 2018 a fost recuperat peste 1 miliard 48 milioane de lei din miliardul de dolari furat din Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Peste 45 milioane de lei din suma respectivă a fost recuperată în primele trei luni ale anului curent.

Potrivit BNM, din 16 octombrie 2018, data când a fost retrasă licenţa celor trei bănci aflate în proces de lichidare, şi până pe 31 martie 2018, cei mai mulţi bani au fost redobândiţi din rambursarea creditelor oferite de cele trei bănci şi din comercializarea gajurilor luate în posesie de băncile comerciale care au dat faliment. Din suma totală de 1 miliard 48 milioane 334,2 mii de lei, recuperată până acum, peste 817 milioane de lei au fost acumulaţi din rambursarea creditelor şi comercializarea gajurilor, iar peste 175 milioane de lei au fost recuperaţi din vânzarea mijloacelor fixe şi altor active, după lichidarea celor trei bănci comerciale.

În perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, BNM a acordat Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de puţin peste 14,12 miliarde de lei, după cum urmează:

  • Banca de Economii – 9,27 miliarde de lei;
  • Banca Socială – 2,7 miliarde de lei;
  • Unibank – 2,14 miliarde de lei.

Conform comunicatul de presă emis de BNM, atât mijloacele disponibile în conturile Băncii de Economii, Unibank şi Bancii Sociale, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile procesului de lichidare și pentru onorarea creanțelor creditului de urgență.

BNM anunţă că din data retragerii licențelor și până la 31 martie 2018 inclusiv, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

BNM a spus la începutul acestui an că în perioada 16 octombrie 2015 – 31 decembrie 2017, a fost recuperat 1 miliard 2 milioane 596 mii de lei din miliardul furat de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, cu aproximativ patru ani în urmă. Cetăţenii R. Moldova au aflat că din cele trei bănci au dispărut banii la sfârşitul anul 2014, imediat după alegerile parlamentare din noiembrie.