09:27:51 24.04.2024
Stiri

Comisarul european pentru migrație cere aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen: Acesta va deveni mai sigur dacă cele două state vor fi acceptate

Știri 30.05.2018 17:40 Vizualizări1292 Autor: Ziarul National
Comisarul european pentru migrație cere aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen: Acesta va deveni mai sigur dacă cele două state vor fi acceptate Agerpres


Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, dar și câteva grupuri politice din cadrul Parlamentului European și-au exprimat din nou sprijinul pentru admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Afirmațiile acestora au fost făcute marți seara în cadrul unei dezbateri, la Strasbourg, tema fiind un raport cu privire la modul de funcționare a zonei de liberă circulație, informează BTA, citat de Agerpres.

Avramopoulos a declarat că România și Bulgaria vor face ca Spațiul Schengen să fie mai sigur, solicitând Consiliului Uniunii Europene să aprobe aderarea celor două state la acest spațiu.

Grupul Partidului Popular European (PPE) din legislativul european şi-a exprimat la rândul său susţinerea pentru admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, remarcând că reintroducerea temporară a controalelor de-a lungul frontierelor interne ale Uniunii Europene reprezintă un semn de subminare a încrederii şi are legătură totodată cu neajunsurile privind politica de azil.

A sosit momentul ca Bulgaria şi România să se alăture Schengen, a apreciat la rândul său grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European.

Şi Stânga Unită Europeană (EUL) şi-a exprimat susţinerea pentru România şi Bulgaria.

Apelul comisarului european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie vine în completarea solicitărilor făcute deja de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care, la data de 4 octombrie, preciza în cadrul unui mesaj publicat pe Twitter – după ce plenul reunit al eurodeputaților a votat în favoarea unei rezoluții privind punerea în aplicare a anumitor dispoziții ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații privind vizele în Republica Bulgaria și în România – că „Bulgaria și România trebuie să alăture Schengen cât mai curând posibil. Votul de astăzi privind sistemul de informații pentru vize este un pas înainte în consolidarea controlului la granițele externe”.

Această decizie a urmat discursului președintelui Comisiei Europene, privind Starea Uniunii Europene, în care a făcut un apel pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

„Cine nu este dispus să facă compromisuri, nu este dispus să accepte democrația. Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru români și pentru bulgari”, a spus liderul Comisiei Europene în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md