Kremlinul „condamnă vehement” asasinarea jurnalistului rus Arkadi Babcenko, aprig critic al puterii ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kremlinul a „condamnat ferm”, miercuri, uciderea cu focuri de armă, la Kiev, a jurnalistului rus Arkadi Babcenko, critic la adresa puterii ruse, și a cerut „o anchetă adevărată” din partea autorităților ucrainene, estimând că Ucraina a devenit „un loc foarte periculos” pentru jurnaliști, informează AFP.

„Condamnăm ferm această crimă şi sperăm la o anchetă adevărată (…) pentru a-i găsi pe cei care se află în urma acestui asasinat”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmtri Peskov.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Moscova de uciderea jurnalistului şi scriitorului rus, virulent critic la adresa Kremlinului, ucis la Kiev unde se refugiase.

Fost soldat rus angajat în războaiele din Cecenia, devenit un respectat reporter de război, Arkadi Babcenko, 41 de ani, a fost ucis când a ajuns la apartamentul său din Kiev, iar poliţia a anunţat imediat că privilegiază pista unei crime legate de profesia lui.

„Sunt sigur că maşinăria totalitară rusă nu i-a iertat corectitudinea”, a notat premierul ucrainean, Volodymyr Groisman, pe pagina sa de Facebook, în noaptea de marţi spre miercuri, afirmaţii condamnate imediat de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi respinse de directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov. „Delirează”, a declarat Bortnikov pentru Interfax.

Uciderea lui Bacenko, care a provocat un şoc în rândul jurnaliştilor în Rusia şi în Ucraina, este al doilea caz de asasinare a unui jurnalist rus care locuieşte în capitala ucraineană, în mai puţin de doi ani.

În 20 iulie 2016, ruso-belarusul Pavel Şeremet a murit în explozia unei bombe plasate sub maşina sa, pe care o conducea în plin centrul Kievului, caz rămas până la această oră neelucidat.

Chiar dacă şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, a estimat că „este prea devreme pentru a trage concluzii” cu privire la moartea lui Babcenko, el a subliniat „o similaritate surprinzătoare în metodele pe care Rusia le foloseşte pentru a provoca destabilizare politică”.

Omologii săi suedez şi lituanian, Margot Wallstrom şi Linas Linkevicius, au condamnat pe Twitter asasinarea jurnalistului, cerând „aducerea celor responsabili în faţa justiţiei”.

Arkadi Babcenko a fost găsit la el acasă, la periferia Kievului, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei naţionale Iaroslav Trakalo. „Soţia lui era la baie, ea a auzit un zgomot sec. Când a ieşit, ea şi-a văzut soţul însângerat” şi care apoi „a murit în ambulanţă”.

Poliţia ucraineană a difuzat un fotorobot al suspectului, un bărbat în jur de 40 de ani, cu o barbă grizonată.

În dimineaţa zilei de miercuri, mai multe zeci de jurnalişti s-au reunit în faţa Ambasadei ruse din Kiev. Alte mitinguri sunt prevăzute să aibă loc în seara de miercuri în Piaţa Centrală a Kievului, precum şi la Moscova.

Înainte de a pleca din Moscova şi a se refugia la Kiev, Arkadi Babcenko a colaborat cu publicaţia Novaia Gazeta şi postul de radio Eho Moskvî, două mass-media critice la adresa Kremlinului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...