09:04:37 16.04.2024
Stiri

STUDIU // Cum își aleg tinerii din R. Moldova PROFESIILE: tradiție de familie, perspectivele salariale sau Internetul?

Social 30.05.2018 16:00 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cum își aleg tinerii din R. Moldova PROFESIILE: tradiție de familie, perspectivele salariale sau Internetul?


Băieții din R. Moldova pun accent mai mare pe profesii precum inginer și antreprenor, pe când fetele consideră că meserii ca economist, medic, jurist sau manager, administrator sunt mai actuale și atractive.

Cel puțin, așa arată datele studiului „Alegerea profesiei și aspirațiile tinerilor privind învățământul superior din Republica Moldova”, realizat de Centrul de Cercetări Demografice (CCD) al Institutului Național de Cercetări Economice.

Potrivit sursei, tinerii din R. Moldova își aleg profesiile în funcție de anumiți factori - unii urmând tradiția familială, alții dau prioritate prestigiului profesiei, dorințelor personale sau se orientează pe partea materială.

Marea majoritate a studenților care învață la specialitățile cu profil umanist, circa 75%, o fac ca urmare a alegerii proprii, aceasta depășind proporția celorlalți respondenți. În cazul tinerilor care studiază la specialitățile economice, inginerești și alte specialități – perspectivele salariale au fost un factor important în alegerea profesiei pentru o treime dintre ei.

Respondenții care au ales specialitățile inginerești au menționat că domeniul ales de ei reprezintă profesii de viitor. Aproximativ 37% dintre studenții de la specialitățile cu profil uman au menționat că au ales această sferă deoarece au capacități/vocație în domeniu, pe când în cazul celorlalte categorii doar circa 20% dintre respondenți s-au condus de această motivație.

Cele mai importante surse de informare utilizate de către respondenți în alegerea specialității sunt site-urile universităților, prietenii, colegii, cunoștințele și internetul - o treime. Părinții, mass-media sau profesorii prezintă doar pentru aproximativ 15% dintre studenți o sursă de informare privind alegerea sau studierea unui anumit domeniu.

Circa 59% dintre studenți au menționat că au accesat anumite site-uri în căutarea unor informații asupra alegerii corecte a profesiei sau specialității. Pentru 54% din respondenți familia a fost sursa importantă de consiliere și ghidare de unde au primit o informație corespunzătoare a domeniului ulterior de activitate profesională. Doar 26% dintre ei au primit informații asupra alegerii corecte a profesiei în cadrul școlii, iar centrele care sunt specializate în domeniul consilierii profesionale au fost cel mai puțin consultate, doar 15% dintre tineri beneficiind de serviciile lor.

Elena Carcea cercetător științific la CCD susține că tinerii acordă o importanță majoră studiilor superioare ca fiind importante și foarte importante. În opinia studenților, studiile superioare le oferă posibilități sporite de autorealizare și integrare socioprofesională, asigură o angajare mai ușoară în câmpul muncii, contribuie la formarea abilităților de studiere continuă și acces mai mare la posturi de muncă mai plătite.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md