(doc) Scrisoare deschisă. Părinții cer conducerii țării să soluționeze problemele de violență în școli și grădinițe

violenta-in-scoli001

Părinții se arată îngrijorați de faptul că în ultima perioadă tot mai multe acte de violență fizică și verbală se atestă în școli și grădinițe. Astfel, mai multe asociații obștești au înaintat o scrisoare deschisă către conducerea țării, unde descriu problema cu care se confruntă sistemul educațional. Mai mult de atât, aceștia au venit cu mai multe solicitări, care ar duce la rezolvarea problemelor din școli și grădinițe.

Sfârșitul de an școlar nu înseamnă și că a fost pus capăt situațiilor de agresiune verbală și fizică din partea dascălilor din școli și grădinițe împotriva părinților, dar și a elevilor care au curajul să facă cunoscute cazurile de ilegalități în școli și grădinițe, constată organizațiile de apărare a drepturilor părinților. Acestea cer fapte vrednice de angajamentele Cabinetului Prim-ministrului Filip.

Apelul vine ca reacție după recentul caz de la Liceul Asachi din capitală, dar și alte cazuri concrete aflate în vizorul Asociațiilor Părinților Solidari, CReDO, Vitae. Astfel, cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului, acestea au publicat o Scrisoare Deschisă în care le cer autorităților să dea dovadă de profesionalism, atunci când spun că rezolvă problemele din școli și grădiniță. Mai mult, semnatarii dau în vileag cazuri concrete în care părinții sau elevii au încercat să aducă în atenția publică și a autorităților cazuri de încălcare a drepturilor lor, dar situația li s-a înrăutățit și mai mult”, notează asociațiile semnatare.

Organizațiile constată că autoritățile și persoanele responsabile să protejeze copiii de violență se limitează doar la niște acțiuni superficiale cum ar fi: elaborarea de ghiduri, organizarea diverselor conferințe și organizarea de ședințe, care nu au un impact direct asupra soluționării fenomenului. Mai exact, semnatarii Scrisorii Deschise indică spre 8 cazuri recente în care au de pătimit cei care vor să ajute la rezolvarea situației. Unul din ultimele cazuri este cel din Liceul Asachi, în care fiul unei jurnaliste, elev în clasa a cincea, a fost umilit şi zgâriat pe gât de către dirigintă, potrivit jurnalistei. Alte 7 cazuri semnalate sunt disponibile în Scrisoarea Deschisă anexată mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente