Avocat: Interpol a confirmat că dosarul împotriva lui Renato Usatîi este unul pe motive politice

Avocatul Anatolie Istrate anunță că procurorul a ignorat din nou ședința de judecată în dosarul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Potrivit acestuia, procuratura tergiversează procesul întrucît “instanța are toate temeiurile pentru a anula mandatul de arest pe numele liderului PN, mai ales în lumina faptului că Interpol a confirmat caracterul politic al dosarului penal”.

„Instanța a contestațiile apărătorului lui Renato Usatîi în ceea ce privește revocarea măsurii de reprimare – arestul, și transferul de proceduri penale în Marea Britanie”, a declarat Istrate. Potrivit lui, audierile au fost amînate pe motiv că procurorul nu s-a prezentat la ședința de judecată, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă judiciară.

Istrate a subliniat că aceasta demonstrează faptul că procuratura tergiversează procesul întrucît Interpol a refuzat solicitarea Moldovei de anunțare în căutare internațională a lui Renato Usatîi.

„În argumentarea poziției Interpolului se stipulează că refuzul este pe criterii politice, iar organele de urmărire penală din Marea Britanie nu l-au urmărit și nici nu au de gînd să-l cerceteze penal pe Renato Usatîi”, a mai menționat Istrate.

Prin urmare, potrivit avocatului, data viitoare instanța de judecată va avea toate temeiurile pentru a dispune revocarea măsurii de reprimare aplicată lui Renato Usatîi, mai ales în condițiile în care „avem și o confirmare a unui organ internațional care confirmă ceea ce am spus noi, apărătorii – cauza penală intentată împotriva lui Renato Usatîi este cu tentă politică”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.