/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Jumătate de milion de lei pe zi. Aceasta e viteza cu care este recuperat miliardul

30 mai 2018, ora 11:35

Potrivit BNM, din data retragerii licențelor (16.10.2015) Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale și până pe 31 martie 2018, cele trei instituții financiare au încasat suma de 1,048 miliarde lei.

Jumătate de milion de lei pe zi

Dacă luăm în calcul şi plăţile anterioare apoi s-au recuperat circa 1,115 miliarde lei, ceea ce reprezintă 7,9% din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat în valoare de 14,12 miliarde lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, de BNM celor trei instituții financiare.

Astfel au mai rămas de recuperat ceva mai mult de 13 miliarde lei, dar datele BNM relevă că procesul de recuperare s-a încetinit semnificativ şi dacă anul trecut era de 840.000 lei pe zi, acum s-a redus la 500.000 lei pe zi.

Cu o astfel de viteză, cele 13 miliarde de lei rămase, ar putea fi recuperate în 72 de ani. Dar aceasta nu include și dobânzile calculate, care se ridică la circa 650 de milioane lei pe an. Respectiv restul va fi achitat din bugetul de stat şi posibil din mijloacele ce vor fi recuperate graţie Kroll.

BEM a rambursat doar 5% din sumă

Cea mai proastă situație se atestă la Banca de Economii, care a primit de la BNM 9,27 miliarde de lei, dar a rambursat până pe la finele lunii martie circa 471 milioane lei, sau doar 5,1% din suma totală. Altfel spus mai are de recuperat aproape 8,8 miliarde de lei.

Banca Socială a primit 2,7 miliarde lei, dar a recuperat circa 441 milioane lei, sau 16,4%, iar Unibank din cele aproximativ 2,15 miliarde lei a recuperat 136 milioane lei, ceea ce reprezintă aproape 6,3% din suma primită.

Potrivit BNM, lichidatorii celor trei bănci colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare, întreprind măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de Banca Națională.

Noi dosare penale în valoare de trei miliarde lei

Datele BNM relevă că în prezent în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant) sunt pe rol 148 de acțiuni privind recuperarea a 4,5 miliarde lei din frauda bancară. Suma este cu aproape trei miliarde lei mai mică decât la finele anului 2017.

Totodată 196 de debitori aflați în proces de insolvabilitate au de restituit peste 3,51 miliarde de lei (suma validată care urmează a fi restituită).

În același timp în gestiunea organelor de urmărire penală se află 47 de dosare penale în valoare de 34,25 miliarde lei (cu 2,9 miliarde lei mai mult decât era la finele anului 2017).

Teoretic dacă datornicii ar avea bani și active disponibile și dacă instanța acceptă pretențiile celor trei bănci, apoi “miliardul furat” e ca și rambursat și chiar mai rămân bani.

BNM precizează că “numărul și valoarea dosarelor penale au fost grupate, fiind raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații”.

Astfel există deja 479 de titluri executorii aflate la executare, în valoare de 15,76 miliarde lei (circa 44% din valoarea pretențiilor).

Banca Socială are decizii de încasare a 14,87 miliarde lei

Peste 93% din valoarea acestora sunt ale Băncii Socială, care deja la fienel anului trecut dispunea de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL Caritas Group și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei.

Practica arată că de la debitori nu prea ai ce recupera. Astfel în trimestrul I al anului 2018 au fost executate parțial sau total 98 de titluri executorii în valoare de doar 3,12 milioane lei.

Alte cinci titluri executorii în valoare de 1,9 milioane lei au fost restituite băncilor fără executare

Banca Națională precizează că a solicitat celor trei bănci în proces de lichidare publicarea lunară pe site-urile lor oficiale, într-un loc vizibil publicului, informații detaliate și actualizate cu privire la activele expuse spre vânzare prin licitații, dar și informația privind recuperarea banilor.

Informația este prezentă, doar că aceasta este doar o parte mică din active. Restul însă sunt încă căutate peste hotare și în țară de compania americană Kroll şi procurorii moldoveni. Cel puţin aşa declară autorităţile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram