Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (foto) A plecat din Rusia…

(foto) A plecat din Rusia de teama că ar putea fi asasinat. Detalii despre jurnalistul rus împușcat la Kiev

La 29 mai, în Kiev, persoane necunoscute l-au împușcat pe jurnalistul rus care critica politica de la Kremlin, Arcadi Babcenko. Jurnalistul a fost găsit într-o baltă de sânge în propria locuință. Acesta a decedat în mașina ambulanței din cauza rănilor primite. Poliția elucidează două motive ale morții acestuia: activitatea profesională și poziția civică, scrie hromadske.ua.

UPDATE: Arkadi Babcenko este viu. Moartea jurnalistului a fost o înscenare a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Arkadi Babcenko este un corespondent de război binecunoscut în Rusia care se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat, scrie agerpres.ro, cu trimitere la Reuters.

Sursa precizează că jurnalistul în vârstă de 41 de ani era un fost luptător în războiul din Cecenia care criticase bombardamentele ruse asupra oraşului sirian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiune împotriva Ucrainei.

În 2008, potrivit Hromadske, Arkadi Babcenko a scris pentru publicația „Novaya Gazeta” despre războiul din Georgia, iar ulterior a publicat o carte de amintiri, „Războiul”, care a fost tradusă în 16 limbi și editată în 20 de țări ale lumii.

În 2014 a criticat intens anexarea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbas.

Arkadi Babcenko în timpul documentării acțiunilor din Donbas, mai 2014. Fotografie publicată de jurnalist pe Facebook cu mesajul: „În vestă antiglonț nu este comod să dormi, în schimb e cald. Bună dimineața!”

În 2016, pentru discursurile și materialele critice referitor la catastrofa TU-154, când a decedat întreaga componență a ansamblului „Alexandrova”. Doi deputați ruși au propus ca Babcenko să fie lipsit de cetățenia Federației Ruse. În 2017, jurnalistul a părăsit țara din cauza amenințărilor permanente la adresa sa.

Jurnalistul s-a refugiat în Praga, ulterior s-a mutat în Israel, iar în august 2017 a trecut cu traiul în Ucraina. Din octombrie 2017 avea propria emisiune la postul tv ATR: „Prime: Babcenko”.

Jurnalistul Arkadi Babcenko (dreapta) în timpul manifestațiilor în amintirea jurnalistului Pavel Sheremet, Kiev, 20 iulie 2017. Pavel Sheremet a decedat în dimineața zilei de 20 iulie 2016 după ce mașina în care se afla a exploadat. Foto: EPA-EFE / INNA SOKOLOVSKA

Într-o conferinţă de presă televizată, poliţia a prezentat şi portretul-robot al unui suspect – un bărbat în vârstă de 40-45 de ani, cu barbă căruntă, purtând o şapcă.

Comitetul de anchetă al Federației Ruse a deschis deja un dosar penal pe motivul omorului lui Arkadi Babcenko. Autoritățile ruse au declarat că nu au de gând să lasă fără atenție crima săvârșită în privința unui cetățan al Rusiei și au amintit că pe teritoriul Ucrainei în ultimii ani au fost uciși mai mulți cetățeni ruși.

Câteva opinii ale jurnalistului expuse în spațiul public

Despre cenzura în profesie

„Poți să lucrezi jurnalist independent în Rusia? Nu, desigur că nu. Tuturor celor care gândesc altfel, celor care nu sunt de acord, tuturor jurnaliștilor de opoziție le este impusă interdicția de a practica profesia respectivă. Poți să numeri pe degete… Acolo este posibil să lucrezi până la un anumit moment, până nu treci o anumită limită”.

Despre imposibilitatea de a mai schimba ceva în Rusia

„Nu cred că acolo (în Rusia) mai poate fi ceva schimbat. Vladimir Putin – cea mai puternică dictatură din lume la acest moment. Cu două milioane de polițiști, cu o armată gigantică, cu patru devizii care timp de patru ore vor fi la Moscova și două din ele pe tancuri. De aceea, să schimbi ceva acum este imposibil. Dar…! Aceasta este patria mea. Eu vreau să trăiesc acolo”.

Despre cea de-a doua „zi de naștere”

„Cu patru ani în urmă, generalul Kulicinskii nu m-a luat cu sine în acel elicopter. Din cauza supraîncărcării. Nu era loc. Aeronava supraîncărcată cu greu s-a ridicat de la pământ (…). După două ore de la această fotografie elicopterul a fost doborât. Au decedat 14 persoane. Eu am avut noroc. Reiese că este cea de-a doua zi de naștere”. Aceste amintiri au fost publicate de jurnalist pe pagina sa de Facebook cu câteva ore înainte de a fi ucis în propria casă.

Moartea jurnalistului Arkadi Babcenko a fost o înscenare a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). În după-amiaza zilei de 30 mai Babcenko a apărut în fața jurnaliștilor la un briefing de presă al SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, de asemenea, a anunțat reținerea unui suspect în pregătirea tentativei de asasinare a jurnalistului. Acesta este cetățean al Ucrainei, recrutat de serviciile rusești speciale: pentru crimă el ar fi promis o recompensă în valoare de 40 de mii de dolari

Însuși Babcenko, în cadrul unei conferințe de presă, și-a cerut iertare de la soția și rudele sale pentru că nu le-a informat despre participarea sa la operațiunea specială.