/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Câteva sute de moldoveni trași în țeapă de o promoție falsă pe Facebook. Recomandările băncilor

missing
29 mai 2018, ora 16:07

Reprezentanții Moldinconbank au declarat că în ultima săptămână peste 800 de clienți au căzut în această capcană. Banca s-a autosesizat și pentru ași proteja clienții au blocat cardurile acestora și le recomandă clienților să-și perfecteze un card nou, uneori însă le deblochează după ce banca efectuează niște proceduri suplimentare pentru a le securiza. Reprezentantul băncii a precizat că scopul acestui fals concurs este obținerea de date confidențiale ale cardurilor de plată și a accesului la mijloacele financiare din conturile bancare ale clienților.

Riscul cel mai mare al persoanelor care au participat la concurs este ca infractorii să extragă toți banii pe care îi deține proprietarul cardului care a achitat și a introdus datele sale bancare pe acest site.

Cei de la Agroindbank ne-au spus că nu au fost sesizați de clienții săi că ar fi fost păgubiți în cadrul acestei escrocherii, și Mobiasbanca a precizat pentru TV8 că nu au fost sesizați de clienții lor despre această escrocherie.

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, atunci reprezentanții băncilor vă recomandă:

– Anunțați banca despre acest lucru, în scopul blocării cardului:
– Modificați parolele conturilor ce le-ați utilizat pentru autentificare;
– Ștergeți postările de pe site-urile de socializare, pentru a stopa răspândirea spam-ului.

Pentru a nu cade în astfel de capcane, mai jos vă prezentăm câteva sfaturi pentru a nu deveni păgubașul unei astfel de escrocherii:

– Nu accesați mesajele de tipul celor descrise mai sus.
– Majoritatea link-urilor către site-urile respective sunt promovate în rețelele de socializare (Facebook, Odnoklassniki, ș.a.), tratați cu suspiciune sporită credibilitatea acestora.
– Evitați reducerile exagerat de mari.
– Pentru a verifica veridicitatea promoțiilor vă sugerăm să accesați paginile oficiale ale întreprinderilor respective.
– Nu accesați link-urile din promoții care presupun redirecționarea pe site-ul întreprinderii.

De asemenea, înainte de a efectua o plată pe site-uri mai puțin cunoscute, vă recomandăm să acordați o atenție deosebită la următoarele aspecte:

– Verificați adresa URL – comercianții dubioși utilizează URL-uri similare cu paginile populare (ex de fraudă: www.amazon.sales.cn).
– Verificați dacă conexiunea este de tip SSL (în fața adresei, este afișată expresia „https://”).
– Utilizați soluții antivirus și anti-phishing.
– Verificați veridicitatea comercianților utilizând portalul www.scamadviser.com sau efectuând o simplă căutare prin motoarele de căutare (ex. Google).
– Asigurați-vă că pe site sunt prezente: logotipurile Verified by Visa, MasterCard Secure Code, rubrica „Contact us” și datele de contact ale comerciantului, existența termenilor și condițiilor, politica de anulare.
– Introduceți datele cardului (numărul, data expirării, codul CVV/CVC) doar pe pagina securizată (de regulă, pagina va avea conexiune https).
– Nu furnizați comerciantului mai multe date, decât datele necesare efectuării livrării (Nume, prenume, adresa de livrare, telefon de contact).

De asemenea, ca o modalitate de protecție contra fraudelor efectuate în internet, vă sugerăm să utilizați metodele suplimentare de securitate oferite de Bancă: fereastra tranzacțională, aplicarea limitelor pentru tranzacțiile efectuate fără prezența fizică a cardului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram